ADHD

ADHD

Mindfulness voor gezinnen met een kind met ADHD

Mindfulness kan een waardevolle aanvulling zijn op de gebruikelijke zorg bij ADHD, al lijken de positieve effecten op langere termijn beter te beklijven bij ouders dan bij kinderen.
ADHD

Slim

Soms zie je iets over het hoofd en zijn het cliënten zelf die daarop wijzen. Zoals Eva, zestien jaar oud, op de poli vanwege stemmingsproblemen.
ADHD

Verband afname ADHD na dieet en verhoogde activiteit in hersenen

Onderzoekers hebben een verband vastgesteld tussen afname van ADHD na een dieet en een verhoogde activiteit in een deel van de hersenen.
ADHD

Nieuwe hulpmiddelen voor kinderen met ADHD

Er zijn nieuwe hulpmiddelen ontwikkeld op basis van de zorgstandaard ADHD. Ze ondersteunen professionals bij het geven van voorlichting over de omgang met en zorg voor kinderen met ADHD.
ADHD

ADHD in de klas: help leerkracht met korte training op maat

Leerlingen met ADHD kunnen een leerkracht flink op de proef stellen. Een korte, geïndividualiseerde training voor de leerkracht blijkt verrassend effectief. Of die training gericht is op meer structuur aanbrengen of meer complimenten geven, maakt niet uit. Leeftijd en klassengrootte spelen wel mee.
ADHD

Het kind in de tijd | Inaugerele rede prof. dr. Nanda Rommelse

16 juni jl. sprak prof. dr. Nanda Rommelse haar inaugerele rede uit ter gelegenheid van haar benoemting tot bijzonder hoogleraar.
ADHD

Richtlijn Voorlichting ADHD is uit

Voorlichting over ADHD is nog regelmatig eenzijdig of verwarrend. Deze richtlijn geeft aanwijzingen voor heldere voorlichting over ADHD.
ADHD

Leesstoornis behandelen bij kinderen met ADHD, ASS of beide

Kinderen met dyslexie hebben vaak ADHD, ASS of allebei. Is het hebben van comorbiditeit van invloed wanneer zij een behandeling krijgen voor hun leesstoornis?
ADHD

Waardevolle inzichten voor professionals in De praktijk van de kinder- en jeugdpsychiater

Ervaringen van kinderen, ouders en professionals
ADHD

Psychosociale benadering in plaats van gangbare biomedisch denken bij kinderen met ADHD

Kinderen met ADHD met ongewenst gedrag en slechte schoolprestaties krijgen te snel en te lang medicatie. Dit medicatiegebruik heeft op de lange termijn geen voordelige en soms zelf schadelijke effecten. Het versterken van de directe omgeving van kinderen met ADHD biedt echter positieve effecten. Sluiter houd een pleidooi om meer ruimte te geven aan een […]