Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mindfulness voor gezinnen met een kind met ADHD

Mindfulness kan een waardevolle aanvulling zijn op de gebruikelijke zorg bij ADHD, al lijken de positieve effecten op langere termijn beter te beklijven bij ouders dan bij kinderen.
Nienke Siebelink promoveerde op 17 januari 2022 aan de Radboud Universiteit Nijmegen op haar proefschrift Mindfulness-based intervention for children with ADHD and their parents.

Vanwaar dit onderzoek?

Ook na de gebruikelijke zorg hebben veel kinderen met ADHD moeite hun aandacht, emoties en gedrag te reguleren. De gevolgen kunnen groot zijn en zich uiten op veel gebieden: van afgewezen worden door leeftijdsgenoten, verminderde schoolprestaties en frequente ongelukjes, tot latere werkloosheid, strafbaar gedrag en vroegtijdig overlijden. Daarnaast heeft ADHD impact op het hele gezin. Het is vaak zwaar om ouder te zijn van een kind met ADHD en relaties tussen ouder en kind en ouders onderling worden op de proef ge- steld. Ik deed onderzoek naar een behandelmethode die de potentie heeft om via verschillende wegen het gezin met een kind met ADHD te helpen, te weten een achtweekse mindfulnesstraining voor ouder en kind (MYmind). Het onderzoek richtte zich op kinderen met boven- gemiddelde ADHDsymptomen, ondanks reguliere zorg voor ADHD. Mijn onderzoek toonde onder andere dat er een groep kinderen is bij wie mindfulnesstraining als aanvulling op de gebruikelijke zorg kan helpen bij het verminderen van ADHD-symptomen, angstig/verlegen gedrag en problemen met inslapen; daarbij helpt ‘mindful’ ouderschapstraining het ouderschap te verbeteren, zelfcompassie te vergroten en symptomen van depressie, angst, stress en ADHD bij ouders te verminderen.

Wat hebben professionals eraan?

Mindfulnesstraining kan een waardevolle aanvulling zijn op de gebruikelijke zorg bij ADHD. De meerwaarde ligt daarbij niet vanzelfsprekend in het verminderen van ADHD-symptomen. Ook als deze niet of nauwelijks verbeteren, ervaren gezinnen betekenisvolle effecten, zoals toegenomen inzicht, acceptatie, rust of verbeteringen in de relatie met anderen. Mindfulnesstraining onderscheidt zich daarbij van gebruikelijke zorg voor gezinnen met een kind met ADHD door positieve effecten op de mentale gezondheid en zelfcompassie van de ouder. In het proefschrift worden verder aanbevelingen gedaan met betrekking tot het selecteren en voorbereiden van deelnemers aan mindfulnesstraining, het programma van de training, de trainers en het evalueren van effecten.

Wat hebben ouders en kinderen eraan?

Het wetenschappelijke bewijs is (nog) niet zodanig dat een mindfulnesstraining eerste keus zou moeten zijn wanneer een kind gediagnosticeerd wordt met ADHD. Wel kunnen gezinnen die al een zorgtraject hebben doorlopen, maar nog steeds of opnieuw vastlopen een mindfulnesstraining overwegen. Ook al kunnen kinderen met
Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in