Angststoornissen

Angststoornissen

Positieve feedback van leeftijdsgenoten belangrijk voor sociaal angstige jongeren

De Leidse psycholoog Anne Miers heeft het effect van positieve feedback van leeftijdsgenoten op gedachten en gedrag van sociaal angstige jongeren onderzocht.

Selectief mutisme symptoom van angststoornis

In veel sociale situaties lukt het kinderen met selectief mutisme niet om te praten. Ze kunnen het wel, maar ze doen het alleen niet.
Angststoornissen

Luistertip | Angst bij kinderen – Spraakmakers NPO Radio 1

De uitzending Spraakmakers op NPO 1 van 1 februari 2021, gaat hierover en begint met verslaggever Maarten Bleumers, bij hem thuis, met zijn zoon van 10. Ook komt Liesbeth Utens, Hoogleraar cognitieve gedragstherapie bij angststoornissen aan de UvA en verbonden aan Levvel, aan het woord. Net als Jeanine Baartmans, docent aan de universiteit Leiden en […]
Dwang (OCS)

Interventiematrix geeft inzicht in aanbod interventies

De databank Effectieve Jeugdinterventies bevat voor sommige vragen en problemen een ruime hoeveelheid interventies. Maar voor andere problemen weer niet of beperkt. Een analyse van de interventies in de databank is weergegeven in een interventiematrix. De matrix helpt bij de ontwikkeling van nieuw aanbod en onderzoek naar de effectiviteit daar van. Tegelijkertijd helpt het overzicht […]
Angststoornissen

Samen naar de top van de angstladder: intensieve groepstraining voor angstige jongeren

Onder het motto ‘In de zomer van je angst af’ werd vorig jaar een intensieve angstbehandeling van acht dagen in twee weken gegeven. Zo’n kort maar krachtige groepsbehandeling brengt meer focus, minder afleiding en minder ruimte voor vermijdingsgedrag, was het idee. Jongeren en hun ouders waren positief.