Dwang (OCS)

Dwang (OCS)

Nieuw | Bedwing je dwang

Hoe behandel je een kind met een (ernstige) dwangstoornis? Wat doe je als de lijst met dwanghandelingen eindeloos lang is of een jongere niets voelt voor exposure? Hoe betrek je ouders bij de therapie?
Dwang (OCS)

Interventiematrix geeft inzicht in aanbod interventies

De databank Effectieve Jeugdinterventies bevat voor sommige vragen en problemen een ruime hoeveelheid interventies. Maar voor andere problemen weer niet of beperkt. Een analyse van de interventies in de databank is weergegeven in een interventiematrix. De matrix helpt bij de ontwikkeling van nieuw aanbod en onderzoek naar de effectiviteit daar van. Tegelijkertijd helpt het overzicht […]
Dwang (OCS)

Tics behandelen met een korte, intensieve groepstraining

Vier dagen intensief oefenen om je tics onder controle te krijgen, samen met andere kinderen en jongeren. Dat is de kern van het nieuwe behandelprogramma 'Tackle your Tics'. Een team van experts en ervaringsdeskundigen onderzocht of dit programma haalbaar is. De eerste resultaten van 'Tackle your tics' zijn veelbelovend.
Dwang (OCS)

Warme ouders

De meeste kinderen leven met hun (pleeg)ouders. Zij hebben elke dag contact, worden door hen geprezen, gestraft, bemoedigd of juist ontmoedigd. Ook als ouders zich niet rechtstreeks met hen bemoeien, hebben zij invloed op hun kinderen.
Dwang (OCS)

Dwang en het ‘brein’

In deze rubriek buigt Else de Haan zich over wetenschappelijke publicaties die van betekenis zijn voor de praktijk. Hoe is het onderzoek uitgevoerd en wat zeggen de resultaten? En: is nader onderzoek gewenst?
Dwang (OCS)

De dwangstoornis: optellen en aftrekken in de dsm

In deze rubriek buigt Else de Haan zich over wetenschappelijke publicaties die van betekenis zijn voor de praktijk. Hoe is het onderzoek uitgevoerd en wat zeggen de resultaten. En: is nader onderzoek gewenst?