Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verband afname ADHD na dieet en verhoogde activiteit in hersenen

Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben voor het eerst een verband vastgesteld tussen afname van ADHD na een dieet en een verhoogde activiteit in een deel van de hersenen.
490392354

Uit de BRAIN-studie blijkt dat kinderen die het fewfoods-dieet (ook wel RED-dieet) hebben gevolgd en waarbij de ADHD-symptomen duidelijk waren afgenomen, er een verhoogde activiteit in een deel van de hersenen is. Hoe groter de gedragsverbetering, hoe meer activiteit te zien is. Onderzoekster Saartje Hontelez laat weten op de website van de universiteit dat dit een belangrijke stap in het onderzoek naar voeding en ADHD is; subjectieve gedragsobservatie, is op een objectieve manier bevestigd door de scans (MRI) van de hersenen.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat kinderen met ADHD in dit deel van de hersenen een lagere activiteit hebben en dat de activiteit precuneus toeneemt na behandeling met Ritalin. De onderzoekers zien eenzelfde verhoging van activiteit wanneer ADHD verdwijnt na het volgen van het dieet.

Het volgen van het fewfoods-dieet is zwaar en wordt niet standaard ingezet. Daarom is het belangrijk om de werking van voeding op ADHD goed te onderzoeken. Om de werking van het dieet verder te onderzoeken, kijkt Wageningen University & Research nu ook naar de rol van microbiota (bacteriën in de darm).

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports.

Bron: Wageningen University & Research

Gerelateerde informatie

Lees meer over het thema ADHD op KAPonline.nl

ADHD-vragenlijst (AVL) De vragenlijst meet gedragssymptomen van ADHD bij kinderen van 4 t/m 18 jaar. Auteurs: Prof. Dr. E.M. Scholte en Prof. Dr. J.D. van der Ploeg.
De vragenlijst is digitaal via Testweb of met pen/papier af te nemen. Heb je al een gratis account voor Testweb? Dan log je in bij Testweb psychologie.