Kind & Adolescent Praktijk nr. 3, 2017

  Een wereld gewonnen

  Zo’n vijftig jaar geleden wisten we nauwelijks dat autisme bestond. In die tijd werd mijn jongere zus geboren. Ze ontwikkelde zich niet goed, maakte geen contact, keek je niet aan en reageerde nauwelijks op geluiden.

  Samen naar de top van de angstladder: intensieve groepstraining voor angstige jongeren

  Onder het motto ‘In de zomer van je angst af’ werd vorig jaar een intensieve angstbehandeling van acht dagen in twee weken gegeven. Zo’n kort maar krachtige groepsbehandeling brengt meer focus, minder afleiding en minder ruimte voor vermijdingsgedrag, was het idee. Jongeren en hun ouders waren positief.

  De verwijsindex risicojongeren

  In de rubriek Geregeld leggen wij het vergrootglas op wet- en regelgeving. Mr. Alice Broersma verheldert onderwerpen die voor niet-juristen soms taaie kost zijn, of bespreekt juridische thema’s die actueel zijn in ons werkveld.

  Pots: over medicatie, cgt en comorbiditeit

  In deze rubriek buigt Else de Haan zich over wetenschappelijke publicaties die van betekenis zijn voor de praktijk. Hoe is het onderzoek uitgevoerd en wat zeggen de resultaten. En: is nader onderzoek gewenst?

  Leren het leven meer van de zonnige kant te bekijken: angst en depressie bij jongeren voorkomen door online training

  Om angst en depressie bij jongeren te voorkomen, zijn zij wellicht gebaat bij een online training die hen leert informatie positiever te interpreteren. Zo wordt hun emotionele weerbaarheid groter, is het idee. Maar hoewel de training enige verbetering opleverde, laat het huidige trainingsaanbod nog veel te wensen over.

  ‘Ze luisteren niet goed naar me’

  In de rubriek Frictie geven wisselende auteurs hun visie op een onderwerp dat discussie oproept, of kijken zij kritisch naar een misverstand of dilemma waar professionals in hun werk tegenaan lopen.

  “Focus op wat kinderen met autisme nodig hebben”

  Begin volgend jaar verschijnt de Canon Autisme: een online overzicht van de belangrijkste momenten uit de geschiedenis van autisme in Nederland. Prof. dr. Ina van Berckelaer-Onnes (1942), emeritus hoogleraar orthopedagogiek en autoriteit op het gebied van autisme, geeft alvast een voorproefje.

  Hoe goed signaleert de sdq problemen bij jongeren?

  Om psychosociale problemen te signaleren, gebruikt de JGZ vaak de SDQ. Toch weten we niet zeker of deze vragenlijst ook geschikt is voor jongeren van twaalf tot zeventien jaar of voor laaggeletterden. En dus wordt dat nu onderzocht.

  Drank en avontuur

  Els is vijftien jaar. Ze woont sinds een paar maanden bij gezinshuisouders. Zij maken zich zorgen om haar. Els is er al eens weggelopen, drinkt alcohol en gaat met veel oudere jongens om.

  Wees alert op depressie bij jongeren met licht verstandelijke beperking: Diagnose wordt bij LVB-jongere vermoedelijk vaak gemist

  Bij jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) wordt de diagnose depressie nogal eens gemist. Bijvoorbeeld doordat sommige depressiesymptomen op LVB-symptomen lijken, en dus niet altijd als depressie worden herkend. Toch is de kans op een depressie bij LVB-jongeren maar liefst vijf keer zo hoog.

  Er is hoop voor jongeren die slachtoffer zijn van sexting

  Er is wel degelijk hoop voor jongeren die slachtoffer zijn van sexting

  Genegenheid die verwart

  Tussen de regels van de literatuur is een schat aan psychologisch inzicht te vinden. In deze rubriek doet Frits Boer voor u verslag van zijn speurtochten.

  Gezien en Gelezen

  Luke Jackson (1988) heeft het Asperger-syndroom. Toen hij dertien jaar was schreef hij de bestseller Mafkezen en het Asperger-syndroom. En daar is nu een vervolg op, deze keer een handleiding voor volwassenheid.