Wees alert op depressie bij jongeren met licht verstandelijke beperking: Diagnose wordt bij LVB-jongere vermoedelijk vaak gemist

Bij jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) wordt de diagnose depressie nogal eens gemist. Bijvoorbeeld doordat sommige depressiesymptomen op LVB-symptomen lijken, en dus niet altijd als depressie worden herkend. Toch is de kans op een depressie bij LVB-jongeren maar liefst vijf keer zo hoog.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
#1#12454#2#2017_16_03 I#3#038-046#4#lakeman#5#72654#6#print

Steeds meer tieners krijgen last van een depressie, zei minister Edith Schippers van Volksgezondheid Welzijn en Sport begin 2016 tijdens het eerste Depressiegala. Toch rust op depressie nog altijd een taboe. Haar ministerie begon dan ook een landelijke publiekscampagne om de signalen van een depressie eerder en beter te herkennen. Voor jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) is dit misschien nog wel urgenter dan voor jongeren zonder die beperking.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat 1 tot 3 procent van de bevolking een verstandelijke beperking (IQ < 70) heeft. Een groot deel hiervan heeft een lichte verstandelijke beperking (LVB; 50

0
30

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.