Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gezien en Gelezen

SEKS, DRUGS EN ASPERGER. EEN HANDLEIDING VOOR DE VOLWASSENHEID

Met een voorwoord van Tony Attwoodhttps://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12454-017-0038-2/MediaObjects/12454_2017_38_Fig1_HTML.jpg

Luke Jackson, 2016 (Vertaling van: Seks, Drugs and Aspergers Syndrome (ASD) – A user Guide to Adulthood, London: Jessica Kingsley Publishers, 2016)
Uitgeverij Nieuwezijds, Amsterdam
ISBN 978 90 5712 477 8
206 bladzijden
Prijs: € 19,95

Luke Jackson (1988) heeft het Asperger- syndroom. Toen hij dertien jaar was schreef hij de bestseller Mafkezen en het Asperger-syndroom. En daar is nu een vervolg op, deze keer een handleiding voor volwassenheid. De weg naar een volwassen leven is vol uitdagingen, voor iedereen natuurlijk. Jackson beschrijft op een heel persoonlijke en humoristische manier de uitdagingen van iemand die de wereld beleeft en probeert te begrijpen vanuit het perspectief van autisme. (Het feit dat er in de DSM-V niet meer gesproken wordt van Asperger maar dat het onder de paraplu van autismespectrumstoornis is komen te vallen, heeft volgens hem vooral het effect dat de wereld voor mensen die classificeren, overzichtelijker wordt, en niet voor de mensen met Asperger).

In het boek worden hoofdstukken gewijd aan valkuilen in de adolescentie, onderwijs en werk, pesten, uitgaan en thuisblijven, drugs, seks en relaties en volwassen worden. Op mij maakte het begin van het boek veel indruk: waar Luke beschrijft welke effecten zijn scherp afgestelde zintuigen teweegbrengen. Natuurlijk wist ik dat prikkels sterker binnen kunnen komen bij mensen met autisme. Maar als je dit boek leest, dan ga je het echt begrijpen. Over hoeveel aspecten van prikkelverwerking het gaat en hoe zeer dat kan doorwerken in het dagelijks leven. Ik had bijvoorbeeld nooit zelf bedacht dat boodschappen doen een opgave kan zijn omdat de TL-lampen flikkerend licht afgeven. En zou daar ook niet zo snel aan denken als ik een prikkelarme omgeving op school en thuis adviseer. En dat het naast overprikkeling ook kan gaan om onderprikkeling, waar dan weer zaken als Pica of automutilatie uit kunnen voortkomen. Jackson geeft nuttige tips hoe hiermee kan worden omgegaan.

En zo geeft hij op allerlei gebieden handvatten. Zo beschrijft hij met welke soorten groepsdruk je te maken kan hebben, op een soort theoretische wijze, doorvlochten met eigen ervaringen. En daarnaast de manieren hoe je daarmee om zou kunnen gaan. Dit, maar ook de informatie die hij geeft over drugs, seksualiteit, solliciteren en werk is eigenlijk voor alle adolescenten die zich een weg zoeken in het leven bruikbaar. Wat zeg je

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in