Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Drank en avontuur

Els is vijftien jaar. Ze woont sinds een paar maanden bij gezinshuisouders. Zij maken zich zorgen om haar. Els is er al eens weggelopen, drinkt alcohol en gaat met veel oudere jongens om. Ze komt bij De Praktijk omdat haar gezinshuisouders graag willen weten waarom Els doet zoals ze doet en wat er kan worden gedaan om haar beter in het gareel te laten lopen.

Els vindt alles prima. Ze ziet wel wat er van komt.

We spreken af dat Els drie keer komt om te vertellen over haar leven. Met de gezinshuisouders en haar eigen moeder zal er ook een gesprek zijn.

Els verschijnt keurig op de drie gemaakte afspraken. Ik leer van haar dat haar ouders met veel geweld zijn gescheiden, ze haar vader lang niet zag, maar hem heel erg miste. Dat ze met haar moeder een nieuwe vader kreeg en nieuwe zusjes, en dat ze als gezin vaak verhuisden. Dat ze zes lagere scholen heeft gehad en inmiddels kampioen aanpassen is geworden. Dat ze aan de oppervlakte heel aardig en meegaand is, maar van binnen boos op alles wat haar is aangedaan. Vooral haar moeder ziet ze als grote bron van ellende. Haar moeder kon niet stil zitten en had niet genoeg aan één man. Haar vader was er vaak niet of vergat er te zijn als hij dat wel met Els had afgesproken. Hij leerde haar drinken toen ze negen jaar was en liet haar zien dat avonturen beleven heel spannend was. Els raakte verslaafd aan avonturen en drank. Els haar moeder kreeg nog meer dochters en vergat dat Els ook aandacht nodig had. Els begon maar met haar eigen opvoeding: een mix van lief aanpassen, boos zijn op de grote mensen en zelf op zoek gaan naar avontuur en drank. Haar selfmade opvoeding resulteerde in een crisisplaatsing en sinds een half jaar dus in een rol als dochter van gezinshuisouders. Ik leer ook dat Els bang is het niet te gaan redden in het huis. De regels zijn er zo strak, het avontuur zo ver weg en de drank achter slot en grendel.

Haar moeder en de gezinshuisouders komen alle drie te laat op hun afspraak. Ze geven allemaal voorbeelden van dingen die niet goed gaan. Gelukkig mag ik van Els vertellen wat ik over haar heb geleerd. Haar gezinshuisouders begrijpen het dilemma van Els en vinden het knap

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in