Samen naar de top van de angstladder: intensieve groepstraining voor angstige jongeren

Onder het motto ‘In de zomer van je angst af’ werd vorig jaar een intensieve angstbehandeling van acht dagen in twee weken gegeven. Zo’n kort maar krachtige groepsbehandeling brengt meer focus, minder afleiding en minder ruimte voor vermijdingsgedrag, was het idee. Jongeren en hun ouders waren positief.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is de eerstekeus-behandeling voor kinderen en jongeren met een angststoornis (Zorgstandaard Angststoornissen, 2017; Reynolds e.a., 2014). Deze behandeling bestaat doorgaans uit twaalf tot zestien wekelijkse sessies in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Toch is dat niet altijd ideaal. Niet iedereen knapt namelijk voldoende op na reguliere CGT: 30 tot 40 procent van de jeugdigen voldoet nog aan de criteria van een angststoornis (non-responders). Uit de praktijk kwam dan ook de vraag wat we konden bieden als de reguliere wekelijkse therapie onvoldoende effect had (volgens het model van getrapte zorg of stepped care). Bovendien is de context veranderd:

0
7

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.