Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Praten met kinderen over (over)gewicht stelt eisen aan woordkeuze en houding

Overgewicht
happy child on swimming pool

Het bespreken van overgewicht met kinderen kan lastig zijn. Laat hierbij zien dat je het goed voor hebt met het kind en je graag wil helpen om aan een gezonder gewicht te werken. Vermijd hierbij negatieve, veroordelende en ingewikkelde woorden. Dit blijkt uit twee onderzoeken onder leiding van gezondheidswetenschapper Jutka Halberstadt.

Het woord overgewicht wordt door ruim een derde als negatief ervaren en de afkorting BMI wordt door 60% van de kinderen niet begrepen. Kinderen blijken voorkeur te hebben voor neutrale of positieve termen, zoals stevig, te zwaar of werken aan een gezonder gewicht. De onderzoekers raden ook aan in het gesprek te toetsen of woorden bekend zijn en welke term de voorkeur heeft van kinderen en ouders. Daarnaast is de manier waarop de boodschap gebracht wordt, je houding en de sfeer ook van belang bij het verstevigen van de relatie met kind en ouders.

Wanneer je als zorgverlener betrokkenheid toont bij het kind met overgewicht, je verdiept in de omstandigheden van het kind en je bewust bent van de al bestaande negatieve ervaringen van het kind op school of tijdens eerdere behandeling, verloopt het gesprek prettiger. Een goede behandelrelatie is belangrijk, zodat je vertrouwd wordt en de ouders en het kind zich gesteund voelen.

Uit internationaal onderzoek onder volwassenen en adolescenten met overgewicht en onder ouders van kinderen met overgewicht blijkt dat termen die zij als afwijkend, beledigend of beschuldigend ervaren, gewichtsgerelateerde stigmatisering versterken. In Nederland werd hier niet eerder onderzoek naar gedaan.

Over het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Health Communication: Children’s, Parents’ and Healthcare Professionals’ Preferences for Weight-Based Terminology in Health Care

Bron: Captise

Gerelateerde informatie

Boekpresentatie nieuwe protocol ‘Baas over obesitas’