Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Leer meer over CGT behandeling van obesitas bij jongeren

13 maart a.s. vindt het congres 'Terug naar de basis' van het VGCt plaats. Een mooi programma, met onder meer de workshop Baas over Obesitas: Cognitieve gedragstherapie bij jongeren met obesitas - groepsbehandeling voor jongeren met obesitas. Door Drs. Leonie van Ginkel en drs. Hester Baving, Accare kinder- en jeugdpsychiatrie.
fat boy and football isolated.

Workshop

Tijdens de workshop maak je kennis met de groepsbehandeling ‘Baas over Obesitas’. Een cognitief gedragstherapeutische behandeling voor jongeren van 15 t/m 23 jaar met obesitas, waarbij de ouders actief meegenomen worden. Doel is een duurzaam gezonde leefstijl voor het hele gezin.

Leonie van Ginkel en Hester Baving bespreken in deze workshop kort de opbouw en inhoud van de behandeling, waarbij ze stil staan bij de werkvormen gebaseerd op de cognitieve gedragstherapie. Daarin wordt ook de oplossingsgerichte basishouding van de therapeuten besproken. Er wordt geoefend in rollenspellen met het afspreken van stappen gericht op gedragsverandering aan de hand van een eetdagboek (registratie). Met aandacht voor de oplossingsgerichte basishouding. Ook wordt geoefend in een rollenspel met probleemoplossen.

Invulling Workshop

  • Theoretische inleiding.
  • Rollenspel gedragsverandering met oplossingsgerichte houding.
  • Rollenspel probleemoplossen.

Meer informatie en aanmelden >>

Inhoud protocol

Het behandelprotocol bestaat uit 18 bijeenkomsten, waarna vier terugkombijeenkomsten volgen. Voor de ouders zijn er vier ouderbijeenkomsten, zij worden daarnaast na iedere bijeenkomst met de jongeren op de hoogte gesteld van de inhoud en afspraken. Het protocol is ook geschikt voor jongeren met bijkomende psychische problemen, zoals een licht verstandelijke beperking, ADHD of ASS.

In het protocol is aandacht voor psycho-educatie over gezonde voeding en beweging, wat vertaald wordt in aantrekkelijke werkvormen. Daarnaast wordt actief gewerkt aan gedragsverandering gericht op leefstijl in kleine en haalbare stappen. Hierbij maken we gebruik van het SGG-schema en probleemoplossen. Ook is er aandacht voor cognitieve herstucturering op het gebied van zelfbeeld en lichaamsbeeld.

De bijeenkomsten bestaan uit een deel groepsbehandeling, een gezamenlijke lunch en psychomotorische therapie (PMT). In de PMT wordt het behandelde thema nog eens via ervaring verwerkt, waarbij ook gewerkt wordt aan een meer positieve lichaamsbeleving. De meerwaarde van een groepsbehandeling is de onderlinge herkenning, wat motiverend werkt. Er is minder schaamte en jongeren helpen elkaar, wat ook het zelfbeeld versterkt.

Literatuur

Ginkel, L. van en Adema, S. (2019). Cognitieve gedragstherapie bij (lvb-)jongeren met obesitas. Baas over obesitas. Houten: BSL. pp 1-32.