Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ernstige obesitas bij kinderen vaak medisch en erfelijk bepaald

Op dit moment heeft bijna zestien procent van de kinderen en jongeren in Nederland last van overgewicht. Drie procent heeft obesitas. Daarvan hebben ongeveer 18.000 kinderen ernstige obesitas. De oorzaak van ernstige obesitas bij kinderen en jongeren heeft bij één op de vijf van deze kinderen te maken met uiteenlopende medische oorzaken. Dat blijkt uit onderzoek van artsen van het Centrum Gezond Gewicht van het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis en Amsterdam UMC.
Fat boy with overweight checking out his weight isolated on white background

De oorzaak wordt in eerste instantie meestal gezocht in een ongezonde leefstijl. De onderzoekers hebben bij bijna twintig procent van de onderzochte kinderen een onderliggende medische oorzaak van het extreem hoge gewicht gevonden. In de onderzoeksgroep kwamen veel verschillende zeldzame erfelijke obesitas-aandoeningen voor. Bij andere kinderen waren medicijngebruik of eerder opgeloopen hersenschade de hoofdoorzaak van hun hoge gewicht. Het vaakst werd een onderliggende oorzaak gevonden bij kinderen die al voor de kleuterklas obesitas hadden.

Een veel hoger percentage dan eerder in de medische literatuur is beschreven, namelijk ongeveer 5 procent. Volgens de onderzoekers valt dit verschil te verklaren, omdat nog nooit zo uitgebreid is gekeken naar mogelijke onderliggende medische oorzaken van de obesitas.

Publicatie

Het onderzoek is gepubliceerd in  ‘PLoS One’ en is het resultaat van een jarenlange samenwerking tussen kinderarts-endocrinoloog Erica van den Akker van het Centrum Gezond Gewicht in het Erasmus MC-Sophia en klinisch geneticus Mieke van Haelst van de afdeling Klinische Genetica van het Amsterdam UMC.

Bron: erasmusmc.nl

Gerelateerde informatie

Cognitieve gedragstherapie bij (lvb-)jongeren met obesitas