Home 2025

Laatste artikelen

pestgedrag

Onderzoek naar mentale gezondheidsinterventies op school

Een onderzoek naar effectieve mentale gezondheidsinterventies voor jongeren in het middelbaar en mbo- onderwijs heeft vanuit het Nederlands Wetenschaps Agenda een beurs van 150.000 euro toegekend gekregen. Onderzoekers Lysanne te Brinke, Yara Toenders, Danielle Remmerswaal en Eveline Crone van de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences, Erasmus Universiteit Rotterdam zullen in samenwerking met Trimbos Instituut het onderzoeksproject uitvoeren.
Eetstoornissen

Pointer: ‘Lang wachten op anorexiazorg kan levensgevaarlijk zijn.’

Wachtlijsten voor ggz-zorg bij eetstoornissen zijn voor het zesde jaar op rij gestegen. In 2024 wachtte een eetstoornispatiënt gemiddeld 21 weken. Maar er zijn grote regionale verschillen in de wachttijden op anorexiazorg, blijkt uit cijfers van Vektis in handen van journalistiek onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV). In Zuid-Oost-Brabant kon het in het laatste kwartaal van vorig jaar 37 weken duren, in Waardenland en Rotterdam 31 weken.
Eetstoornissen

Kijktip | 10 jaar oud en anorexia

Een van de meest dodelijke geestesziekten, anorexia, slaat toe op jonge leeftijd. Er is een opvallende stijging bij meisjes vanaf zelfs tien jaar oud. Zij kunnen in bijna geen kliniek terecht. De gemeente moet hulp bieden voor het gezin, maar ook dat gebeurt niet altijd. Want heeft je eigen gemeente de zorg niet goed geregeld, dan heb je pech. In de uitzending van Pointer (KRO-NCRV) trekken ouders aan de bel. Hoezo hangt het van je woonplaats af of je deze bijzonder cruciale zorg krijgt?

Jongvolwassenen aan het woord over hun mentale gezondheid, stress en middelengebruik

Jongvolwassenen bevinden zich in een fase van hun leven vol veranderingen die kunnen leiden tot onzekerheid, zorgen en stress. School of studie is voor hen de grootste bron van stress. Daarnaast maken veel jongvolwassenen zich zorgen over geld en maatschappelijke ontwikkelingen. Middelengebruik is volgens hen volledig genormaliseerd in de samenleving, waardoor de drempel laag is om zelf te gebruiken. Wel weten jongvolwassenen goed wat voor hulp ze nodig hebben. Dit blijkt uit het kwalitatieve onderzoek uitgevoerd door EMMA, waarin jongvolwassenen vertellen over hun ervaringen, gevoelens en perspectieven met betrekking tot hun mentale gezondheid, stress en middelengebruik. De resultaten en adviezen staan beschreven in een factsheet en rapport.
ADHD

Kinderen en jongeren met AD(H)D, waar help je ze mee? 

Onlangs kwam het handboek ‘Kinderen en jongeren met AD(H)D, waar help je ze mee?’ van Tirtsa Ehrlich uit. Opvoeduitdagingen zoals liegen, gamen, social media, alcohol en drugs, maar ook het gedachtegoed van geweldloos verzet en verbindend gezag komen uitgebreid aan bod. De inhoud van dit handboek is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten, praktijkervaring en ervaringsverhalen van ouders zelf. Tirtsa Ehrlich heeft ruim 20 jaar ervaring met de diagnostiek en behandeling van kinderen met AD(H)D en de begeleiding van hun ouders. Voor Kind en Adolescent Praktijk beantwoordde ze een aantal vragen over kinderen en jongeren met ADHD en de vraag: ‘Waar help je ze mee?’
Autisme Spectrum Stoornissen (ASS)

Veel speelpleinen ongeschikt voor kinderen met autisme

Speelpleinen zijn vaak niet ingericht op kinderen met autisme, concluderen onderzoekers Carolien Rieffe en collega’s. In de Autismeweek publiceren zij een essay met concrete tips om alle kinderen zich veilig en welkom te laten voelen.

‘De beste instructie aan een kind? ‘Vertel me alles maar”

Klinisch psycholoog Iva Bicanic is dé autoriteit op het gebied van seksueel misbruik. Haar prentenboek 'Charlie. Een boek over aanraken en aanzitten' biedt herkenning en steun aan iedereen die seksueel misbruik heeft meegemaakt.
Schematherapie

Casus gezinsgerichte schematherapie

Esra Schuiling is GZ psycholoog en supervisor schematherapie VSt en VGCt. Zij werkt in haar eigen praktijk en is gespecialiseerd in gezinsgerichte schematherapie met jonge gezinnen in de peripartum fase. Zij heeft een groepschematherapie voor mama’s (GST mama’s) ontwikkeld en heeft haar promotieonderzoek gericht op het effect van GST mama’s op de verbinding tussen moeder en kind. Daarnaast werkt zij als schematherapie docent en geeft zij ook cursussen over Schematherapie voor ouders en het jonge kind. Onlangs kwam van haar hand de handleiding schematherapie voor ouders en het jonge kind uit. Voor Kind en Adolescent Praktijk beschrijft een succesvolle casus waarbij gezinsgerichte schematherapie werd ingezet.
Schematherapie

Gezinsgerichte schematherapie stelt basisbehoeften van ouder en het (jonge) kind voorop

Onlangs kwam de Handleiding schematherapie voor ouders en het jonge kind uit. Het boek biedt een duidelijk theoretisch kader voor gezinsgerichte schematherapie voor ouders in de fase van pril ouderschap en beschrijft helder, concreet en met veel casuïstiek het protocol voor ouders met persoonlijkheidsproblematiek. Esra Schuiling schreef de handleiding en het bijbehorende werkboek. Voor Kind en Adolescent Praktijk beantwoordde ze een aantal vragen.
Orchestra

De jeugdzorg als orkest: harmonie of kakofonie?

Om de hardnekkige problemen in de jeugdzorg op te lossen is de Hervormingsagenda Jeugd opgesteld. Het succes staat of valt met een overheid die stuurt, faciliteert en beschermt.
Abonneren