Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jong sporten helpt mentale gezondheid van tiener

Kinderen die jong sporten hebben later als tiener minder last van angst en somberheid dan leeftijdgenoten die niet hebben gesport. Hun gevoel voor eigenwaarde speelt een sleutelrol. Dat blijkt uit Generation R onderzoek van het Erasmus MC.

De Class
Foto door Joppe Spaa

Met een publicatie in het wetenschappelijk tijdschrift JAMA Psychiatry werpen onderzoekers van het Erasmus MC nieuw licht op de relatie tussen lichamelijke beweging en psychische gezondheid bij jongeren. Kinderen die sporten, hebben minder vaak mentale problemen. Gevoel van eigenwaarde verklaarde dat verband grotendeels, zo stelden de onderzoekers vast.

De onderzoekers zagen dat kinderen die op zesjarige leeftijd sporten later als tiener minder last hebben van internaliserende gedragsproblemen. Dat zijn problemen die te maken hebben met somberheid, angsten en teruggetrokken gedrag. Waarschijnlijk heeft dat te maken met weerbaarheid, denken de onderzoekers.

Meer vertrouwen

‘Kinderen die sporten hebben meer vertrouwen in zichzelf en hun lichaam. Dit helpt hen bij het omgaan met de veranderingen en tegenslagen die horen bij de tienerperiode. Eigenwaarde door sporten kan helpen om die tegenslagen het hoofd te bieden’, legt Maria Rodriquez-Ayllon van de afdeling Epidemiologie uit.

De auteurs maakten gebruik van het Generation R onderzoek met gegevens van duizenden Rotterdamse kinderen. Voor het onderzoek Generation R verzamelde het onderzoekscentrum van het Sophia Kinderziekenhuis gegevens van 4216 kinderen van 6, 10 en 13 jaar tussen 2021 en 2022. Met scans bekeken ze de ontwikkeling van de kinderhersenen. Met vragenlijsten analyseerden ze of en hoe vaak kinderen sporten, hoe de kinderen naar zichzelf kijken en hoe ze zich voelen. Maar ook hun gedrag als het gaat om slaap, voeding en schermtijd op zesjarige, tienjarige en dertienjarige leeftijd werd in kaart gebracht.

‘Zoek een sport die kinderen leuk vinden en waarbij ze zich comfortabel voelen’

Rodriquez-Ayllon bestudeerde de biologische, sociale en psychologische aspecten gezamenlijk en keek naar effecten over de jaren heen. Van alle factoren bleek het gevoel voor eigenwaarde de belangrijkste verklaring te zijn voor het verband tussen sporten en psychische gezondheid.

Als aanbeveling geeft Rodriquez-Ayllon dan ook mee aan ouders: ‘Zoek een sport voor kinderen die zij leuk vinden en waarbij ze zich comfortabel voelen. Het is niet alleen goed voor hun lichamelijke ontwikkeling, maar komt ook hun geestelijke gezondheid ten goede.’

Bron: amazingerasmusmc.nl

MEER LEZEN OVER DIT ONDERWERP? 

Leefstijlinterventieprogramma voor kinderen met psychische stoornissen