Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoofdredacteur Marike Serra draagt na 10 jaar het stokje over

Marike Serra is al sinds 2013 hoofdredacteur van Kind en Adolescent Praktijk. Deze week komt het nieuwste magazine uit, het laatste Kind en Adolescent Praktijk magazine onder leiding van Marike. Ze draagt het stokje nu over aan Annemarie de Leng, de nieuwe hoofdredacteur van Kind en Adolescent Praktijk en GZ-Psychologie. Hoogste tijd om haar een aantal vragen te stellen over de afgelopen jaren waarin Kind en Adolescent Praktijk uitgroeide tot een prachtig blad met mooie en belangrijke artikelen.
Marike Serra

Hoe was je start bij Kind en Adolescent praktijk? 

Marike: ”In 2012 vroeg Else de Haan, de toenmalige hoofdredacteur mij of ik deze taak van haar wilde overnemen.
Else had nogal wat aanzien in ons vak, dus ik voelde me natuurlijk zeer vereerd. Daarnaast ben ik altijd heel erg geïnteresseerd geweest in hoe je wetenschappelijke resultaten toegankelijk kunt maken voor professionals die in de praktijk werken.Tijdens mijn promotie heb ik ook een flink aantal Nederlandstalige artikelen gepubliceerd, juist omdat die vaak veel meer gelezen worden. Dat is belangrijk om de kloof te dichten tussen wetenschap en praktijk.
Ik ging graag in op het verzoek van Else, waardoor ik begin 2013 hoofdredacteur werd van KAP.”

Belangrijke ontwikkelingen in het werkveld?

Marike: “Er is in die tien jaar veel veranderd in ons werkveld. We merkten bij KAP bijvoorbeeld dat de verschillende domeinen in de jeugdhulp (jeugd-GGZ, jeugdzorg, jeugdbescherming, jeugd-LVB) veel meer met elkaar gingen optrekken. Waar KAP eerst vooral ging over jeugd-GGZ, kwamen er in de loop der jaren veel meer bijdragen die gingen over jeugdhulp in de volle breedte. Dat vind ik een mooie en belangrijke ontwikkeling. We hebben de kennis uit elkaars domeinen hard nodig!”

Trots op?

Marike: “Ik ben er trots op dat Kind en Adolescent Praktijk nog steeds bestaat als een van de weinige vakbladen op het gebied van jeugd-GGZ en jeugdhulp. Dat geeft aan dat er behoefte is aan goed onderbouwde, maar ook toegankelijke vakliteratuur. Daarnaast ben ik vooral trots op al die auteurs die, meestal in hun vrije tijd en naast al het ‘gewone’ werk, de moeite hebben genomen om te schrijven voor Kind en Adolescent Praktijk.
We merkten als redactie dat dit met de toenemende werkdruk in de jeugdhulp steeds lastiger werd. En dat mensen minder tijd vrij kunnen maken voor publicaties. Gelukkig weten veel auteurs Kind en Adolescent Praktijk weer te vinden en staan er veel interessante artikelen op de rol.”

Favoriet artikel? 

Marike: “Dat is een moeilijke vraag – in 10 jaar zie je heel wat artikelen langs komen. Het mooiste vind ik altijd als het samen met de auteurs lukt om van een rommelige eerste versie van een artikel een mooi, vlot geschreven en toegankelijk artikel te maken. Met het werk van de auteurs, de inhoudelijke kennis uit de redactie en onze expertise met betrekking tot schrijven maken we samen iets waar veel professionals wat aan hebben in hun werk. Dat was voor mij het mooiste van het werk bij KAP.”

BEDANKT MARIKE VOOR AL JOUW INZET, KENNIS EN KUNDE IN DE AFGELOPEN 10 JAAR! 

Kind & Adolescent Praktijk nummer 1 2023