Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het Vuurtorenprogramma: aanpak kindermishandeling door mentaliserend vermogen ouders te versterken

Het Vuurtorenprogramma, ofwel Lighthouse MBT Parenting Programme, is een innovatieve, op het mentaliserend vermogen van ouders gerichte interventie voor gezinnen waarin het risico op kindermishandeling aanwezig is.

Doel van het programma is het voorkomen van kindermishandeling, door de sensitiviteit van ouders als verzorgers en nieuwsgierigheid naar de innerlijke wereld van hun kind te bevorderen.

Het programma helpt ouders om misverstanden binnen de relatie met hun kind te verklaren, ook als die misverstanden voortkomen uit onopgeloste problemen die te maken hebben met de hechtingsgeschiedenis van de ouder zelf, het geeft ouders de middelen om op die momenten van misverstanden schadelijke reacties te onderdrukken en om barsten in de relatie met hun kind ten gevolge van deze misverstanden te herstellen.

Het programma is een aangepaste vorm van MBT (mentalization-based treatment) voor borderline en antisociale persoonlijkheidsstoornissen, met speciale aandacht voor hechting en de ontwikkeling van het kind. De kracht van het programma zit hem in het betrekken van moeilijk bereikbare ouders die doorgaans geen gebruikmaken van programma’s die gericht zijn op ouderschap. Uit de bevindingen van de pilotevaluatie komt naar voren dat het programma zelfvertrouwen en sensitiviteit in het ouderschap kan verbeteren en dat ouders het programma en de veranderingen die het in hen teweeg heeft gebracht waardevol vonden.

Lees het volledige artikel door Gerry Byrne, Michelle Sleed, Nick Midgley, Pasco Fearon, Clare Mein, Anthony Bateman, Peter Fonagy in Gezinstherapie wereldwijd, nr. 3/2020 >

Gerelateerde informatie

Getraumatiseerde ouders en de relatie met hun kinderen

Helen door samenspel

Maak cognitieve gedragstherapie ‘LVB-proof’