Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toegepaste schematherapie bij kinderen en adolescenten

Dit boek van Dr. Jeffrey Roelofs, Dr. Marjolein van Wijk-Herbrink en Drs. Mieke Boots helpt je bij het toepassen van schematherapie in de behandeling van kinderen, adolescenten, en hun ouders of (gezins)systeem.

Je leest hoe toegepaste schematherapie inzicht geeft in de verschillende kanten (modi) en niet-adaptieve patronen die gedurende iemands leven zijn ontstaan. Vervolgens hoe schematherapie er in de praktijk uitziet voor verschillende doelgroepen, zoals jongeren met LVB of in de gesloten jeugdzorg. Telkens komen de technieken aan bod waarmee jongeren en hun omgeving geholpen kunnen worden om patronen te doorbreken en rekening te houden met de eigen behoeften en die van de omgeving.

Schematherapie

In de laatste decennia heeft de schematherapie zich in snel tempo ontwikkeld. Schematherapie was oorspronkelijk ontwikkeld voor de behandeling van de borderline persoonlijkheidsstoornis. Inmiddels wordt schematherapie toegepast op diverse stoornissen, zoals chronische depressie, persoonlijkheidsstoornissen, eetstoornissen en verslaving, en binnen verschillende leeftijdsgroepen, waaronder kinderen en adolescenten. Deze ontwikkeling vraagt om specifieke kennis en toepassing van schematherapie voor de verschillende doelgroepen.

In het werken met kinderen en adolescenten is het van belang om rekening te houden met de ontwikkelingsfase waarin een kind zich bevindt en het adaptief vermogen van een kind om de verschillende ontwikkelingstaken te volbrengen. In het ontstaan van psychopathologie speelt ook aanleg een rol. Daarnaast wordt het adaptief vermogen mede gevormd door de manier waarop ouders of verzorgers sensitief en responsief zijn naar hun kind en de mate waarin zij het probleemoplossend vermogen van hun kind stimuleren. Iedere theorie over psychopathologie bij kinderen en adolescenten moet daarom oog hebben voor de ontwikkeling, de aanleg, het adaptief vermogen van het kind en de mogelijkheden van ouders of verzorgers om hun kind bij te staan in het volbrengen van de ontwikkelingstaken.

Bekijk de inhoudsopgave >

Toegepaste schematherapie bij kinderen en adolescenten
Dr. Jeffrey Roelofs, Dr. Marjolein van Wijk-Herbrink, Drs. Mieke Boots
Bohn Stafleu van Loghum
ISBN: 978-90-368-2527-6

> Lees de VGCt boekrecensie ★ ★ ★ ★ ☆  door Katinka Smits, GZ-psycholoog, supervisor/leertherapeut VGCt en senior Schematherapeut. Ze heeft ruime ervaring binnen de specialistische GGZ  met adolescenten en jongvolwassenen met ernstige depressieve klachten vaak in combinatie met zelfbeschadigend/ suïcidaal gedrag en/ of onderliggende persoonlijkheidsproblematiek.
Meer lezen