Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Code zwart’ dreigt voor jeugdbescherming

Jeugdbeschermers in de jeugdzorg legden hun werkzaamheden gisteren stil omdat de problemen rond het personeelstekort in de sector maar niet worden opgelost. “De werklast moet nu naar beneden”, benadrukte FNV-bestuurder jeugdzorg Maaike van der Aar gisteren bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Anders is het code zwart.”

jeugdbescherming
Foto door Niek Verlaan via Pixabay

Als de werklast niet vermindert “kijken we naar een sterfhuisconstructie”, stelde Van der Aar. “Want wij kunnen in deze sector, met dit personeel en met dit geld, niet alles blijven doen wat wij moeten doen.” Dus komen werkzaamheden te vervallen en dreigt code zwart. 

Personeelstekorten

In dit geval gaat het om personeelstekort in de jeugdbescherming, een onderdeel van de jeugdzorg. Personeel die daarin werkzaam is schieten mensen te hulp die, na beoordeling van de rechter, zich in de meest nijpende of dringende situaties bevinden.

Omdat jeugdbeschermers handen tekort komen, moeten zij in sommige gevallen noodgedwongen ‘nee’ verkopen aan kinderen die hun hulp hard nodig hebben. Zo zijn sinds enkele weken telefonische spreekuren grotendeels geschrapt en daar komen per vandaag enkele volledige bureaudiensten bij.

“Wij kunnen in deze sector, met dit personeel en met dit geld, niet alles blijven doen wat wij moeten doen”, zei Van Aar.

Noodkreet

De staking is een laatste noodkreet van de sector, benadrukte Van Aar. Ze sprak van frustratie omdat zowel het ministerie als de gemeentes, verantwoordelijk voor de jeugdzorg, niet lijken te zien dat het water de hulpverleners aan de lippen staat.

“Het ministerie reageert het ministerie totaal niet. Ik zie geen enkele beweging naar een oplossing. Ook niet bij gemeentes. Dat is ontzettend frustrerend. Wij willen niet staken, maar met deze capaciteiten en met dit geld kunnen wij niets anders doen.”

Vooralsnog gaan de crisiszorg en de huisbezoeken wel door, maar het is niet uitgesloten dat bij een volgende actie ook die geen doorgang meer kunnen vinden als minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) de oproep van FNV Jeugdzorg niet serieus neemt. Over maand volgt dan mogelijk een overleg voor meer acties.

Bron: Skipr

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in