Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bijna 240.000 15-plussers waren vorig jaar het slachtoffer van pesten

Pesten heeft vaak een grote impact op het slachtoffer. Een grote CBS-enquête onder 173.000 Nederlanders van 15 jaar en ouder laat zien dat de meerderheid (zo’n 60 procent) van de mensen die zegt te zijn gepest daar emotionele of psychische problemen aan over heeft gehouden. Onder mensen die zowel online als in de ‘echte’ wereld zijn gepest, ligt dat aandeel nog hoger, op driekwart.
James Sutton

In 2021 zei bijna 2 procent van de inwoners in Nederland van 15 jaar en ouder dat ze in de afgelopen twaalf maanden weleens zijn gepest. Dit zijn bijna 240 duizend mensen. Ongeveer 6 op de 10 hebben emotionele of psychische problemen ondervonden als gevolg van het pesten. Mannen en vrouwen werden vrijwel even vaak gepest. Jongeren zijn vaker slachtoffer dan ouderen, en homo’s, lesbiennes en biseksuelen vaker dan heteroseksuelen. Bijna een kwart van de 15-plussers, bijna 3,5 miljoen mensen, gaf aan ooit gepest te zijn.

“Pesten is een hardnekkig fenomeen dat breed in de maatschappij voorkomt”, schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek in het rapport. Onder pesten verstaan de onderzoekers onder meer vervelende opmerkingen, buitensluiting, treiteringen, uitlachen en vormen van agressie. Volgens het onderzoek heeft pestgedrag in de ‘fysieke wereld’ vaker gevolgen voor het slachtoffer dan online pesten. Een combinatie van beide is doorgaans het ernstigst. Bijna 240 duizend 15-plussers werden vorig jaar gepest.

Traditioneel of online pesten

Van de slachtoffers was 47 procent uitsluitend de dupe van traditioneel pesten, 31 procent kreeg alleen te maken met online pesterijen en 19 procent werd op beide manieren lastiggevallen. De overige 3 procent gaf geen antwoord op de vraag hoe ze werden gepest. Jonge slachtoffers (15- tot 25-jarigen) krijgen vaker met online pesten te maken en oudere slachtoffers (45-plussers en vooral 65-plussers) vaker met traditioneel pesten.

De daders

De dader(s) van de pesterijen waren bij 69 procent van de slachtoffers van begin af aan bekend. Twee procent wist in eerste instantie niet wie de pester was, maar later wel. Vooral bij het online pesten was de dader vaak onbekend (43 procent). Bijna 6 op de 10 werden gepest door meerdere daders. Ouderen werden vooral gepest door buurtgenoten, bij jongeren waren dat vooral medestudenten of –scholieren of vrienden.

Bijna 70 procent van de slachtoffers heeft het pesten ergens gemeld, vooral bij familie of vrienden (41 procent) of de politie (22 procent). Daadwerkelijke aangifte bij de politie deed 16 procent van de slachtoffers. Het belangrijkste motief voor slachtoffers om geen melding of aangifte bij de politie te doen was dat ‘het toch niets helpt’.

De gevolgen van pesten

Pesten heeft vaak een grote impact op het slachtoffer. De gevolgen lopen uiteen van minder vertrouwen hebben in anderen (57 procent) tot depressieklachten (27 procent). Een op de twintig pestslachtoffers geeft aan er lichamelijk letsel aan over te hebben

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in