Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aanpak mentaal welbevinden aan laten sluiten bij ondersteuningsstructuur binnen de school

Het NJi, NIP (corona expertgroep schoolpsychologen), NCJ, Trimbos-instituut, Pharos en willen elk hun eigen specifieke kennis inbrengen om scholen zo breed mogelijk ondersteuning te bieden bij de uitvoering van het Nationaal Programma Onderwijs. Ze richten zich daarbij primair op de mentale gezondheid van jongeren.
© Africa Studio / stock.adobe.com

De komende tijd gaan de instellingen aan de slag met handvatten voor leraren om kinderen en jongeren te ondersteunen in hun sociaal-emotionele ontwikkeling.

Inzet op herstel van perspectief gaat om maatwerk, vinden de instellingen. Uit analyses blijkt dat de gevolgen van corona ongelijk verdeeld zijn over de maatschappij. Bestaande verschillen worden zichtbaarder en sommige verschillen komen nu pas aan de oppervlakte. Dat vraagt om overwogen keuzes die juist het verschil kunnen voor specifieke groepen. Hierbij bieden de organisaties graag ondersteuning.

Er is een bredere groep organisaties en partijen rondom de school die ingezet kunnen worden. Vanuit hun expertise en kennis van het jeugdveld, willen de instituten scholen helpen de juiste partners te betrekken. Denk hierbij aan samenwerkingspartners zoals wijkteams, jeugdgezondheidszorg, jeugdhulp en jongerenwerk. Juist door te investeren in de relatie tussen samenwerkingspartners en scholen, bouw je ook voor de langere termijn aan een ondersteunende structuur voor kinderen en jongeren.

OCW publiceerde vorige week een stappenplan schoolanalyse, als handreiking voor scholen. De organisaties willen aansluitend daarop met een praktische werkwijzer komen die scholen kunnen gebruiken om volgend op de analyse, de stap naar hun aanpak te maken. Vanuit deze visie gaan de instellingen meedenken over de menukaart met effectieve interventies en over hoe scholen interventies effectief en duurzaam kunnen inzetten.

Bron: Trimbos-instituut

Gerelateerde informatie

Boeken

Testmaterialen

Protocollen