Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verband tussen vriendschap en veerkracht bij jongeren

© Africa Studio / stock.adobe.com
© Africa Studio / stock.adobe.com

Vriendschap versterkt mentale veerkracht bij adolescenten met nare jeugdervaringen. Als jongeren een toename in vriendschappen ervaren, stijgt ook hun mentale weerbaarheid. Dat blijkt uit onderzoek van Anne-Laura van Harmelen, hoogleraar Brein, veiligheid en veerkracht aan de Universiteit Leiden.

Kinderen met nare jeugdervaringen krijgen op latere leeftijd relatief vaak mentale problemen. Ze lijden vaker aan depressie of angst en hun welzijn is lager. Het gaat om ervaringen als mishandeling, verwaarlozing, gescheiden ouders of financiële of psychische problemen thuis.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat jongeren met nare jeugdervaringen vaak hoog scoorden op het gebied van mentale veerkracht. De score hing veelal samen met kwalitatief goede vriendschappen die deze kinderen rapporteerden. Bij veertienjarigen was het effect van betere vriendschappen nog sterker dan bij zeventienjarigen.

Voorheen was de gedachte dat veerkracht een gegeven was, een karaktereigenschap die je meer of minder bezit. Nu blijkt dat dat, in elk geval deels, anders zit: vriendschap beïnvloedt veerkracht in positieve zin.

Het onderzoek maakt duidelijk hoe belangrijk sociale contacten zijn voor jongeren. Zo kan sociale isolatie als gevolg van de sluiting van scholen een langdurig effect hebben op hun mentale veerkracht. Speciale interventies op het gebied van interpersoonlijke relaties bij adolescenten met nare jeugdervaringen, zijn er nog niet.

Bron: Universiteit Leiden, NJi

Gerelateerde informatie