Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Steeds meer jeugd in de knel – geen plek bij de ggz

Drie maanden na een eerdere uitvraag onder 33 zorgaanbieders en de Nederlandse ggz, blijkt dat steeds meer jeugd acute intensieve hulp nodig heeft, maar die niet kunnen krijgen.

Gesprekken met de overheid om op korte termijn voldoende zorgcapaciteit te regelen voor kinderen en jongereen met vaak ernstige klachten zoals suïcidaliteit, eetstoornissen en depressie hebben nog niet tot resultaat geleid.

De Nederlandse ggz heeft bij haar leden een uitvraag gedaan over de actuele situatie in de acute jeugd-ggz. Het blijkt dat de bezetting van bedden in de crisiszorg onverminderd hoog is en stijgt. Op dit moment is de gemiddelde bedbezetting op crisisafdelingen 86%, bij meerdere aanbieders was de bedbezetting recent 100% of zelfs meer.

De instellingen zien naast een toename in aantal aanmeldingen en oplopende wachttijden, ook een toename in ernst en complexiteit van de problematiek.

Gezinnen staan onder grote druk
De jeugd-ggz biedt crisiszorg bij voorkeur via intensief ambulante hulp thuis. Ook hier zien we forse stijgingen van het aantal jongeren dat een beroep doet op deze zorg. De gemiddelde bezetting bij teams die deze zorg leveren is 95-98%. En de doorstroom naar vervolgzorg stokt. Ook hier zien we toename van complexiteit.

Afspraken over kosten jeugd-ggz blijven uit
De Nederlandse ggz is eind vorig jaar in gesprek getreden met de VNG en VWS om de geconstateerde problemen het hoofd te bieden. Aanbieders konden met slechts enkele gemeenten overeenkomen dat voor extra kosten die in 2020 zijn gemaakt de zogeheten ‘Meerkostenregeling Corona’ kon worden gebruikt. Ook is toegezegd dat administratieve vereisten afgeschaald zouden worden. Deze afspraken zijn echter lang niet overal gemaakt.

De Meerkostenregeling Corona is bovendien niet verlengd voor het jaar 2021. Het Rijk geeft geen garantie dat de noodzakelijke zorg die aan jongeren gegeven moet worden ook betaald wordt. Jeugd-ggz instellingen zijn financieel niet bij machte om een langdurige stijging van de zorgvraag het hoofd te bieden of te investeren in extra personeel zonder sluitende afspraken. Daar komt bij dat opschalen zonder een garantie grote risico’s met zich mee brengt voor de continuïteit van de jeugd-ggz later dit jaar.

Vandaag actie nodig
In de campagne horen we goede oproepen om de gevolgen van de decentralisatie te repareren en jeugd te ondersteunen. Dat kan echter niet wachten tot na de verkiezingen of op een nieuw kabinet. De kinderen en jongeren die we nu zien binnenkomen zijn er slecht aan toe en hebben recht op de best mogelijke zorg.

Rapport: publieksrapportage de Nederlandse ggz – uitvraag acute jeugd-ggz (Captise pdf)

Bron: Captise.nl

Gerelateerde informatie

Spreek dezelfde taal!