Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgen over kinderen die kijken naar de gewelddadige Netflix serie Squid Game

Ouders en leerkrachten maken zich zorgen. Jonge kinderen kijken de populaire serie Squid Game, die bedoeld is voor boven de 16 jaar.

In de Zuid-Koreaanse gewelddadige serie op Netflix spelen volwassenen kinderspellen na; de uiteindelijke winnaar krijgt een steeds groter wordende geldprijs. Echter de verliezers van de spelen moeten het steeds met de dood bekopen. Uiteindelijk blijft er één winnaar over. De spellen uit de serie worden in het dagelijks leven door kinderen nagespeeld, ook de termen uit de serie worden in spelletjes op het schoolplein gebruikt. Soms kijken de kinderen naar de serie samen met hun ouders. En zien ze op social media afbeeldingen uit de serie. De serie is populair; er is nu al vraag naar de pakken uit de serie om Carnaval in te vieren.

Pedagogen, ouders en leerkrachten spreken hun zorgen uit in de media, over de angst die die de serie kan oproepen. Daarnaast vreest men dat kinderen het geweld normaal gaan vinden. Ook Kijkwijzer waarschuwt hiervoor. Ouders en leerkrachten moeten uitleggen waarom ze afkeuren de serie te kijken. Dat het niet goed is beelden te zien waarvan je wakker ligt of nachtmerries krijgt. Er samen over praten is belangrijk, zodat kinderen leren erover na te denken. Het kan ze helpen bepaalde beelden beter te begrijpen en te verwerken.

Op de website van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) staan handige tips voor het mediagebruik van kinderen en het praten hierover. Zie de Toolbox Mediaopvoeding.

Bron: EenVandaag, NJi

Gerelateerde informatie