Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Jonge kinderen en beeldschermen

Prof. dr. Peter Nikken
Het kan, zolang de balans in orde is | Dat een grote groep jonge kinderen meer tijd doorbrengt achter een beeldscherm dan richtlijnen voorschrijven, hoeft geen probleem te zijn. Tenzij ze daarnaast te weinig tijd besteden aan beweging, zowel binnen als buiten, of te weinig slaap krijgen. In dat geval vormen opvoed- en ontwikkelingsproblemen een serieus risico.
Premium

 

Premium

Wilt u dit artikel lezen?

Neem KAPonline.nl een maand gratis op proef. Na een maand stopt het abonnement automatisch.


  • Onbeperkt alle premium artikelen lezen
  • Online de artikelen uit het magazine lezen

Al abonnee? Log dan in

1 REACTIE

  1. De resultaten uit deze grote studie en de relatieve geruststelling, die er uit lijkt te klinken, laten onverlet, dat de directe en indirecte invloed van het zitten (wat veel te vroeg wordt toegestaan) en het vooral het vele ingezakt zitten, doet op de biologische ontwikkelingsprocessen van de orgaansystemen niet naar ernst worden geschat. Die orgaansystemen zijn alle, juist ook het Centraal Zenuwstelsel en het brein, afhankelijk van zoveel mogelijk bewegen. Het afremmen van de natuurlijke bewegingsdrang vanaf bijna de geboorte door stoetjes, bankhangen, aandachtattractie door media is nog nimmer zo ernstig geweest als nu, nog versterkt door corona. In de klassieke orthopedie en opvoedkunde was dit verband bekend en gevreesd.
    Het onlangs vrijkomen van onderzoek uit het Generation R project Erasmus MC , waarbij op zo’n 550 MRI’s van 9-jarige (!) kinderen al in 73% een tussenwervelschijf van matige kwaliteit gevonden werd betekent een omineus teken voor de duurzame gezondheid van het steun- en bewegingsapparaat. Ook bij onderzoek door de Sportbonden en de Onderwijsinspectie is de grote achterstand in motorische ontwikkeling bij 5-7 jarigen geen fijn vooruitzicht voor later.
    De foto bij het artikel is ook voor dit orthopedisch betoog illustratief.