Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Webinar 5 april: Trauma Informed Care voor vluchtelingen met jonge kinderen

Met de dag komen er meer Oekraïense gezinnen met jonge kinderen ons land binnen. Ongetwijfeld kampen veel van hen met traumagerelateerde klachten. Dit (gratis) webinar biedt professionals informatie over wat ze kunnen verwachten als ze te maken krijgen met deze gezinnen.  

Naast informatie over trauma, stress en PTSS, geven de sprekers ook informatie over de cultuur en de gewoontes in Oekraïne op het gebied van zwangerschap en het opvoeden van jonge kinderen. Tevens wordt ingegaan op het ondersteunen van ouders.

Programma

Ervaringen van jonge gezinnen onderweg naar veiligheid
Anna Kukuruza – Psycholoog en voorzitter Early Intervention Institute Oekraïne

Anna is oprichter van Early Intervention Institute in Oekraïne en heeft recent haar land verlaten. In deze bijdrage vertelt ze over haar eigen ervaringen en die van andere jonge gezinnen op de vlucht. Daarnaast gaat Anna in op de behoeftes van moeders en jonge kinderen die in een nieuw land aankomen.

Geboortezorg en eerste jaren van kinderen in Oekraïne
Natasha Dobrova-Krol – Psychotherapeut, Eigenaar eigen praktijk, International Consultant en Onderzoeker

Natasha zal ons meenemen in hoe het gezondheidszorgsysteem in Oekraïne elkaar zit en wat men daar gewend is in de geboortezorg en in de eerste jaren van kinderen. Welke gewoontes zijn er als het gaat om bevallen en verlof? Gaat voeden en slapen van jonge baby’s heel anders dan hier? Welke verwachtingen zijn er van hulpverleners en opvang?

Getraumatiseerde ouders en hun jonge kinderen – risico’s en kansen
Elisa van Ee – Klinisch psycholoog en Speciaal Hoogleraar Developmental Psychotraumatology Radboud University Nijmegen

Elisa zal, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, vertellen over de aangrijpingspunten voor zorg aan ouders en jonge kinderen. Zij doet al jaren onderzoek naar de invloed van trauma van vluchtelingen ouders op hun kinderen en veerkracht strategieën bij veteranen en hun gezinnen. De invloed van PTSS van ouders op jonge kinderen in zowel vluchtelingen- als militaire gezinnen heeft ook al lange tijd haar aandacht. Elisa  zal vertellen hoe PTSS bij ouders van invloed is op hun ouderschap. Ook zal ze suggesties geven hoe je via de ouder de rust kan helpen herstellen bij de baby of peuter.

Goed ouderschap in barre omstandigheden
Trudy Mooren Klinisch psycholoog en professor at ARQ Centrum ’45 & Utrecht University

Trudy geeft uitleg over de normale stressreacties van jonge kinderen en ouders die net afkomstig  zijn uit een oorlogsgebied. Ze zal vertellen over de invloed van de ouder-kindrelatie op deze stress. Ook gaat Trudy in op wat het betekent om lang gescheiden te zijn van één van je belangrijke hechtingsfiguren: hoe kunnen gezinnen met jonge kinderen omgaan met de zorgen om vaders en andere mannelijke familieleden? Daarnaast zal ze tools geven voor vroegsignalering als er meer hulp nodig lijkt. Waar kun je aan denken en waar je kun je die vinden?

Host & Co-hosts

Natasha Dobrova: Psychotherapeut / Eigenaar eigen praktijk / International Consultant / Onderzoeker
Louise van den Broek: GZ psycholoog K&J & Hoofdredacteur Vakblad VROEG;
Marilene de Zeeuw: Klinisch psycholoog, Gedragstherapeut VGCt & Infant Mental Health Specialist;

Je kunt meedoen door jezelf hier op te geven en te registeren. Als er om een abonneenummer wordt gevraagd, vul dan 050422 in.

De Zoomlink ontvang je een paar dagen voor het webinar. Het webinar wordt opgenomen en na enige werkdagen op de websites van Vakblad VROEG en IMH Nederland geplaatst. Je kunt het dus ook later (nogmaals) bekijken en vrij delen.