Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verlagen ontspanningsoefeningen het behandeleffect bij angst?

1137802287

Cognitieve gedragstherapie bij angst bij kinderen bestaat uit diverse componenten. De meta-analyse van Whiteside en collega’s laat zien dat de aanwezigheid van ontspanningsoefeningen in een protocol gerelateerd is aan een zwakkere behandeluitkomst. Bij toenemende aandacht voor exposure-oefeningen, worden daarentegen grotere effecten gevonden.

De onderzoekers suggereren dat het opnemen van ontspanningsoefeningen in een protocol ervoor kan zorgen dat therapeuten en cliënten minder gebruikmaken van exposure of hier minder tijd aan besteden. Een andere verklaring die ze opperen is dat ontspanningsoefeningen interfereren met het leerproces gericht op het accepteren van angstige gevoelens, waardoor de effectiviteit van exposure vermindert.

Het voorstel van de onderzoekers is om in de toekomst de term exposure-based behandeling te gebruiken wanneer het gaat om Cognitieve Gedragstherapie mét exposure.

Whiteside, S. P., Sim, L. A., Morrow, A. S., Farah, W. H., Hilliker, D. R., Murad, M. H., & Wang, Z. (2020). A meta-analysis to guide the enhancement of CBT for childhood anxiety: exposure over anxiety management. Clinical Child and Family Psychology Review, 23(1), 102-121. https://doi.org/10.1007/s10567-019-00303-2

Bron: VGCt