Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beter toepassen van de effectieve elementen in CGt interventies

Programma's met cognitieve gedragstherapie zijn effectief bij het verminderen van angst- en depressieklachten bij jongeren. Maar dan moeten behandelaren de effectieve elementen in deze interventies wel toepassen. Volgens Maaike Nauta, hoogleraar klinische psychologie en projectleider van het consortium Angst en depressie bij jongeren, gebeurt dat nu nog te weinig. Zo bericht ZonMw.
174818281

De kernelementen zijn: exposure, gedragsactivatie, cognitieve herstructurering, ontspanningsoefeningen en problemen oplossen. Voor de behandeling van angstklachten is exposure essentieel, bij depressieve klachten gedragsactivatie.

Volgens Nauta maken voor de effectiviteit van de behandeling van angstklachten ook toepassing van modelling (voor- en meedoen) en terugvalpreventie enig verschil. Bij de behandeling van depressie geldt dat voor het bij de behandeling betrekken van ouders en werken met gedachtenuitdaging. Maar de effecten van deze specifieke elementen zijn klein op het totaaleffect van de CGT. Het gaat erom dat je als behandelaar echt werkt met de programma’s met CGT.

Uit twee surveys blijks dat weinig behandelaren de protocollen van de programma’s precies volgen. Omdat ze het programma niet kennen, of als te strak keurslijf ervaren. Bij jongeren met angstklachten worden slechts 50% van de behandelingen exposure toegepast. Daarom zijn ervaring en intervisie volgens Nauto zo belangrijk.

Van de 5 meest effectieve elementen uit de CGT zijn aparte modules gemaakt. De keuze en de volgorde van de interventie blijkt weinig uit te maken, zolang de meest effectieve elementen maar in het programma zitten. De behandelaar kan per jongere kijken en overleggen wat het meest zinvol lijkt om mee te beginnen, en zo goed bij de patiënt aansluiten.

Het modulair werken biedt meer vrijheid. Je zit als behandelaar minder in het keurslijf van een behandelprotocol. Er kan gebruik gemaakt worden van 5 modules. Die staan binnenkort met uitleg en illustratieve filmpjes op de site van de Vereniging voor Cognitieve gedragstherapie (VGCt).

Voor een effectieve aanpak zijn intervisie, scholing, voldoende behandeltijd en de beschikbaarheid van oefenmateriaal wel noodzakelijke voorwaarden.

Bron: ZonMw

Gerelateerde informatie