Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Praten met kinderen en jongeren met angst voor het coronavirus

Op de website van het NJi is uitgebreide informatie te vinden over praten met kinderen en jongeren over het coronavirus. Sommige kinderen raken gefrustreerd door de maatregelen, andere kinderen kunnen angstig zijn of worden.
1137802287

In de informatie vind je tips waarmee je als professional jongeren en kinderen kunt helpen die angst hebben voor het coronavirus.

Aantal kinderen met problematische angst verdubbeld

Het aantal kinderen en jongeren met angstklachten die zo ernstig zijn dat er op zijn minst hulp aangeboden zou moeten worden, verdubbelde sinds de coronacrisis van 8 naar 16 procent. Er is sprake van een problematische angst wanneer een jongere of kind heftiger en langduriger reageert op normale oorzaken van angst. Een kind of jongere heeft (of ontwikkelt) een angststoornis bij toename van het aantal symptomen, bij een langere duur, en wanneer symptomen voorkomen op meerdere levensgebieden. De emotie staat dan niet meer in verhouding tot de aanleiding of duurt veel langer dan het verdwijnen van de aanleiding en leidt tot disfunctioneren.

Angstproblemen uiten zich op verschillende leeftijden anders. Wees je ervan bewust dat kinderen met angstproblemen vaak niet opvallen. Met name de meisjes gedragen zich meestal niet storend en trekken zich eerder terug: problemen ‘zitten van binnen’.

Vragenlijst

Toen tijdens de eerste lockdown de scholen gesloten waren kwamen veel kinderen met angst- en stemmingsklachten juist tot rust. Maar ook aan de huidige lockdown zal een einde komen en de basisscholen zijn vanaf 9 februari weer geopend. Let bij jongeren vooral op probleemgedrag en schoolverzuim. Ook opnieuw weer naar school gaan kan angst veroorzaken. Ga over de problemen in gesprek met het kind of de jongere en de ouders en gebruik een vragenlijst. Laat jongeren vanaf 11 jaar die zelf invullen (bijvoorbeeld de SDQ-vragenlijst). Veel jongeren delen hun problemen niet (meer) met hun ouders.

SDQ bruikbaar voor jongeren tot achttien jaar

Samenwerken met ouders

  • Licht de ouders van een kind in over het gesprek wat je met hun kind hebt gehad.
  • Overleg met de jongere of je zijn of haar ouders mag informeren over de gevoelens van angst en frustratie en het gesprek wat je met hem of haar hebt gehad.
  • Ouders kunnen op hun beurt het kind geruststellen. Eventueel kan je ze verwijzen naar de pagina met Gesprekstips voor ouders.

Ouders kennen hun kinderen het beste. Zij kunnen je veel vertellen over de frustratie of de angst van het kind en wat wel of niet werkt. En misschien zijn de ouders zelf angstig of gefrustreerd? Het is moeilijk voor ouders om angst en frustratie niet over te brengen op hun kind. Zij kunnen jouw advies en steun goed gebruiken.

Voor angst geldt dat kinderen hun ouders beschermen door niets te zeggen als ze merken dat hun ouders bang of bezorgd zijn. Dat noemt men wel de wet van de dubbele bescherming. Ouders doen hetzelfde, omdat ze hun kind niet onnodig bang willen maken. Samen met ouders kun je dit doorbreken door de angst bespreekbaar te maken.

Bron: NJi

Gerelateerde informatie

‘Samen beslissen’ móet, juist ook met adolescenten