Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Slaan van kinderen heeft invloed op hun neurologische ontwikkeling

Sla je kinderen niet. Dat is de gangbare wijsheid die is voortgekomen uit tientallen jaren van onderzoek waarin fysieke straffen in verband worden gebracht met  een afname van de gezondheid van adolescenten en negatieve effecten op gedrag, waaronder een verhoogd risico op angst en depressie. Nieuw onderzoek bekijkt hoe het slaan van kinderen de neurale systemen beïnvloedt.
kindermishandeling

Fysieke straffen kunnen eenvoudig worden gedefinieerd als het “opzettelijk toebrengen van fysieke pijn op welke manier dan ook met het doel van straf, correctie, discipline, instructie of enige andere reden.” Dit geweld roept, vooral wanneer het wordt toegebracht door een ouder, een complexe emotionele ervaring voor het kind  op.

De onderzoekers aan de Florida State University wilden de neurale onderbouwing van die ervaring en de verstrekkende negatieve gevolgen ervan beter begrijpen. De studie verschijnt in Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging, uitgegeven door Elsevier.

Angst en depressie

De onderzoekers voerden een longitudinaal onderzoek uit bij 149 jongens en meisjes van 11 tot 14 jaar uit de regio Tallahassee. Deelnemers voerden een videogame-achtige taak en een monetair gokspel uit terwijl ze continu opgenomen elektro-encefalografie of EEG ondergingen – een niet-invasieve techniek om hersengolfactiviteit op de hoofdhuid te meten. Op basis van de EEG-gegevens bepaalden de onderzoekers twee scores voor elke deelnemer – één die hun neurale reactie op fouten weerspiegelt en de andere die hun neurale reactie op beloning weerspiegelt.

Twee jaar later vulden de deelnemers en hun ouders een reeks vragenlijsten in om te screenen op angst en depressie en om de opvoedingsstijl te beoordelen. Zoals verwacht hadden kinderen die fysieke straffen hadden ondergaan meer kans op het ontwikkelen van angst en depressie.

“Ons onderzoek reproduceert het bekende negatieve effect dat het slaan van kinderen heeft op het welzijn van een kind: we ontdekten dat fysieke straffen in verband staat met verhoogde angst en depressieve symptomen in de adolescentie. Onze studie gaat echter verder door aan te tonen dat fysieke straffen invloed hebben op de hersenactiviteit en neurologische ontwikkeling van kinderen, ” zegt Kreshnik Burani, hoofdonderzoek.  Dat werd aangetoond door een grotere neurale reactie op fouten en een afgestompte reactie op beloning bij de adolescenten die fysieke straffen kregen.

Neurologische ontwikkelingspaden

“Specifiek,” voegde Burani eraan toe, “koppelt ons onderzoek fysieke straffen aan een verhoogde neurale gevoeligheid voor het maken van fouten en een verminderde neurale gevoeligheid voor het ontvangen van beloningen in de adolescentie.   In eerder en lopend onderzoek zien we dat een verhoogde neurale respons op fouten geassocieerd is met angst en risico op angst, terwijl een verminderde neurale respons op beloningen verband houdt met depressie en het risico op depressie”

Het slaan van kinderen kan daarom specifieke neurologische ontwikkelingspaden veranderen die het risico op angst en depressie vergroten door kinderen overgevoelig te maken voor hun eigen fouten en minder reactief te maken voor beloningen en andere positieve gebeurtenissen in hun omgeving.

Cameron Carter, MD, redacteur van Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging, zei over de bevindingen: “Met behulp van EEG biedt deze studie nieuwe inzichten in de mechanismen die ten grondslag kunnen liggen aan de nadelige effecten van fysieke straffen op de mentale gezondheid van kinderen en de neurale systemen die worden beïnvloed.”

Het werk biedt nieuwe aanwijzingen over de neurale onderbouwing van depressie en angst en kan helpen bij het begeleiden van interventies voor risicojongeren.

Bron en origineel artikel: elsevier.com

MEER LEZEN OVER KINDERMISHANDELING? Klik dan hier.