Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek naar mentale gezondheidsinterventies op school

Een onderzoek naar effectieve mentale gezondheidsinterventies voor jongeren in het middelbaar en mbo- onderwijs heeft vanuit het Nederlands Wetenschaps Agenda een beurs van 150.000 euro toegekend gekregen. Onderzoekers Lysanne te Brinke, Yara Toenders, Danielle Remmerswaal en Eveline Crone van de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences, Erasmus Universiteit Rotterdam zullen in samenwerking met Trimbos Instituut het onderzoeksproject uitvoeren.
pestgedrag
Foto: Sam Balye

De mentale gezondheid van jongeren gaat achteruit en bestaande mentale gezondheidsinterventies sluiten niet altijd aan bij hun behoeften. Het project Shaping school mental wellbeing through youth participation legt de nadruk op participatie van jongeren om inzichten uit wetenschap en praktijk samen te brengen. Het onderzoek heeft als doel elementen van effectieve schoolgebaseerde interventies, die aansluiten bij de leefwereld van jongeren, te identificeren en te verbeteren.

De onderzoekers zullen beginnen met het in kaart brengen van de universele mentale gezondheidsinterventies die op Nederlandse scholen worden gebruikt. Deze interventies worden aan alle leerlingen gegeven, met als doel hun mentale gezondheid te verbeteren. Voorbeelden van deze interventies zijn Levensvaardigheden, Programma Alternatieve Denkstrategieën (PAD), School-wide Positive Behavior Support, KiVa en PRIMA. Daarna betrekken zij jongeren om te begrijpen wat voor wie werkt en waarom. Ook wordt naar de rol van docenten en mentoren als rolmodellen gekeken en hoe deze een positieve impact kunnen hebben op jongeren. Samenwerking met jongeren staat centraal, zodat ze zich gehoord en gewaardeerd voelen met als doel het verbeteren van de mentale gezondheid.

Het streven is (elementen van) effectieve mentale gezondheidsinterventies te vinden die aansluiten bij de behoeften van jongeren. Het benadrukt het belang van samenwerking met jongeren en praktijkprofessionals voor duurzame oplossingen. Door inzichten direct te vertalen naar aanbevelingen voor scholen en mentoren, ondersteunt het project beleidsvorming en praktijkgericht onderwijs dat de mentale veerkracht van leerlingen versterkt.

Bron: eur.nl