Kind & Adolescent Praktijk nummer 1 2024

  Cover KAP 1 2024
  stoel

  De blik in Lizzy’s ogen

  Wat ging er toch om in het hoofd van de kleine Lizzy? We weten het niet. En misschien is dat ook helemaal niet nodig, zo leerde Kim van der Sluijs.

  Ethische dilemma’s in zorg voor transgender kinderen en jongeren

  Lieke Vrouenraets onderzocht de ethische dilemma's rond vroegtijdige medische behandeling van transgender kinderen en jongeren en biedt advies voor de klinische praktijk.

  Annemarie de Leng

  Rolmodellen

  Er wordt veel onderzoek gedaan naar factoren die van belang zijn bij de behandeling van kinderen en adolescenten, en de manier waarop deze het beste kunnen worden ingezet. Een effectieve factor is het betrekken van het systeem bij de behandeling.

  illustratie van een gezicht bedolven onder knipsels

  Laat ADHD niet met de eer strijken

  Let op hoe je praat over stoornissen zoals ADHD, vooral als het om kinderen gaat. Het gevaar bestaat dat zij een te groot deel van hun identiteit toeschrijven aan stoornis-termen. Dat kan hun zelfbeeld beïnvloeden op manieren die we nog niet goed kunnen overzien.

  Nic Drion

  Mag niet bestaat niet

  Eind 2023 verscheen Mag niet bestaat niet, een handzaam boekje dat iedere beleidsmaker in het sociaal domein moet lezen. En iedere hulpverlener en manager van een jeugdzorginstelling

  Mariska van der Steege en Marjan de Lang

  Pedagogen en psychologen, laat je horen!

  Het is de hoogste tijd dat wij, pedagogen en psychologen, met onze vuist op tafel slaan nu de belangen van jeugdigen en hun ouders zo vaak in het geding zijn. Tenslotte gaat het om de ontwikkeling van de toekomstige generatie. En de kwaliteit van ons eigen werk.

  Happy teenage boy in casual clothes on color background

  Achttien jaar en dan?

  Voor jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) en psychische of gedragsproblematiek is de transitiefase naar volwassenheid vaak ingewikkeld en stressvol. Het project ‘Transitie Journeys' is bedoeld om de zorg tijdens deze fase te verbeteren.

  Docu Great Photo Lovely Life

  Gezien & gelezen

  Docu Sur l'Adamant | Film Je verrai toujours vos visages | Docu Great photo, lovely life | Podcast Op de man af | Boek Heeft je kind een trauma | Boek De bacterie en het brein

  Rebecca de Leeuw

  De kracht van een goed verhaal

  Communicatiewetenschapper Rebecca de Leeuw onderzocht aan de hand van de animatiefilm Inside Out de betekenis van een goed verhaal voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren. ‘Films kunnen de sociale intelligentie vergroten.'

  Family walks on green grass in meadow. Happy family, child, are walking in summer field, holding hands. Mom dad daughter walking together on nature. Parents, children are walking in park at sunset.

  Zo help je ouders als hun kind is misbruikt

  Om ouders van een kind dat seksueel is misbruikt te ondersteunen, moeten professionals weten hoe zij het gesprek met ouders aangaan, hoe het strafrechtelijk onderzoek en het hulpverleningsproces samenkomen en welke thema's belangrijk zijn in de gesprekken.

  Discipline, angry and mother with girl, home and unhappy with expression, crying and naughty. Serious, female child and mama with conflict, sad and conversation with reprimand, punish kid and advice

  Emoties reguleren doe je samen

  Het pilot-programma ‘Samen Reguleren' ondersteunt jonge gezinnen in kwetsbare omstandigheden door samen met ouders hun zelf- en co-regulatievaardigheden te verbeteren. Zo leren ouders om automatische reacties te herkennen en hun eigen gedrag en dat van hun kind beter te begrijpen, om vervolgens bewuster te kunnen handelen in de opvoeding.

  Building blocks, above or father with kid on the floor for learning, education or child development at home. Family, play or dad enjoying bonding time in living room with boy or toys doing homework.

  Kind met autisme? Let op de ouders

  Wat bepaalt de kwaliteit van leven van ouders van een kind met autisme? Ouderfactoren blijken belangrijker dan kind- of gezinsfactoren. Met name internaliserende problemen, zoals angsten of somberheid van ouders, zijn van invloed. Dat biedt aanknopingspunten voor de ouderbegeleiding.