Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zo help je ouders als hun kind is misbruikt

Family walks on green grass in meadow. Happy family, child, are walking in summer field, holding hands. Mom dad daughter walking together on nature. Parents, children are walking in park at sunset.
© zoteva87 / Stock.adobe.com
Door: Marjolein Vandenbosch, Caroline S. Jonkman en Margreet Visser
Om ouders van een kind dat seksueel is misbruikt te ondersteunen, moeten professionals weten hoe zij het gesprek met ouders aangaan, hoe het strafrechtelijk onderzoek en het hulpverleningsproces samenkomen en welke thema’s belangrijk zijn in de gesprekken. Kenter Jeugdhulp en de Vrije Universiteit onderzochten de behoeften van ouders en bieden praktisch advies.

Seksueel misbruik is, zoals bekend, ook in Nederland een actueel probleem. In 2021 was meer dan een kwart van de aanmeldingen bij Centrum Seksueel Geweld (CSG) jonger dan achttien jaar (Stichting Centrum Seksueel Geweld, 2022). Ongeveer de helft van de meisjes en twee op de tien jongens hebben voor hun achttiende jaar te maken gehad met fysiek seksueel geweld (Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, 2022). Deze aantallen zijn zorgelijk vanwege de ernstige consequenties die dit geweld heeft voor de slachtoffers. Seksueel misbruik kan gedurende het hele leven negatieve gevolgen hebben voor de geestelijke gezondheid (Hailes et al., 2019). Daarnaast zijn er langetermijneffecten op het gebied van lichamelijke gezondheid, relaties, ouderschap, criminaliteit en inkomen en werk (De Jong, 2022).

Ook op de ouders van het slachtoffer heeft seksueel misbruik grote impact. Wanneer ouders worden geconfronteerd met details of de nasleep van het seksueel misbruik van hun kind, kunnen ze gevoelens van schuld- en schaamte, zorgen, symptomen van depressie en posttraumatische stress ontwikkelen. De manier waarop ouders omgaan met het gegeven dat hun kind seksueel misbruikt is, is van groot belang voor het herstel van hun kind. Wanneer ouders hun kind niet voldoende ondersteunen, kan dat het herstel van het kind belemmeren (Cyr et al., 2018). Bovendien, door hun kind voldoende steun te bieden, kunnen ouders het herstel juist bevorderen (Domhardt et al., 2015). Sterker nog, de emotionele reacties van ouders op het seksueel misbruik zijn een sterkere voorspeller voor het herstel van het kind, dan factoren die rechtstreeks verband houden met het misbruik zelf (Kendall-Tackett et al., 1993; Tremblay et al., 1999; Cyr et al., 2018). Hoe ouders emotioneel reageren, kan beïnvloed worden door de manier waarop ouders geïnformeerd worden over het seksueel misbruik van hun kind. Daarom is het van groot belang dat professionals zo goed mogelijk aansluiten bij de behoeftes van de ouders, wanneer zij met ouders in gesprek gaan over het seksueel misbruik dat hun kind heeft doorgemaakt. Ons onderzoek geeft richting aan het handelen van professionals in dit
Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in