Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kijktip| Documentaire ‘NIKKI’ laat zien hoe het is om op te groeien in een KOPP/KOV gezin

Documentaire maakster Monique Nolte, bekend van o.a. de bekroonde documentaire ‘Het beste voor Kees’, laat in haar nieuwe documentaire NIKKI zien hoe het is om op te groeien in een gezin waarvan een of beide ouders een kwetsbaarheid heeft.
Foto: Nikki en haar moeder, still uit documentaire.

Nikki (12) is een van de circa 577.000 kinderen in Nederland, die opgroeien in zo’n KOPP/KOV gezin met een of twee ouders, die kampen met psychi(atri)sche- en/of verslavingsproblematiek.

Opvoedproblemen en een loyaliteitsconflict

Karin, de moeder van Nikki (46) heeft een borderline persoonlijkheidsstoornis en worstelt om haar kinderen te geven wat kids van “normale ouders” krijgen: liefde, aandacht en een leuke jeugd. Maar dat valt haar zwaar. Karin heeft het vaak moeilijk met zichzelf, waardoor haar kinderen aandacht tekort komen. ‘Ik doe eigenlijk nauwelijks iets met hen en dat zou wel moeten.’

Doordat Nikki niet altijd zichzelf kan zijn moet zij navigeren tussen haar liefde en zorg voor haar ouder(s) en de zoektocht naar haar eigen identiteit. Dit brengt haar soms in een loyaliteitsconflict op jonge leeftijd. Het grote dilemma: moet zij voor zichzelf of haar ouder(s) kiezen?

Het wordt op een hartverscheurende manier duidelijk in de film, waarvoor Monique Nolte Nikki en haar moeder Karin jarenlang volgde. ‘Ik heb de liefde tussen moeder en dochter willen vangen, maar ook de schaduwkant ervan’, zegt Nolte. ‘Het is ontzettend ingewikkeld voor een kind als je ouders je beschadigen zonder dat ze daar iets aan kunnen doen. Moeder Karin wil het beste voor Nikki. Dat merk je aan alles. Hun liefde voor elkaar is onvoorwaardelijk. Dat maakt dat het moeilijk is voor Nikki om over haar problemen te praten. Ze wil haar moeder niet afvallen.’

Indrukwekkende animaties

Om de verscheurdheid en het loyaliteitsconflict waarmee Nikki worstelt te illustreren, koos Nolte voor animatie-scènes. Die laten op een indrukwekkende manier zien hoe Nikki wordt meegenomen in de achtbaan van het leven van haar ouders en daar nauwelijks grip op heeft.

Nolte: ‘Het tragische is dat Nikki het zichzelf aanrekent wanneer het misgaat, bijvoorbeeld op school. Zoals Meester Mark, zo’n leerkracht die je ieder kind gunt, het treffend zegt in een scène die de film niet heeft gehaald: “Kinderen als Nikki worden continu geconfronteerd met falen. Niet vanwege hun eígen acties, maar vanwege wat er in hun gezin gebeurt.”

Nolte hoopt dat Nikki en kinderen die iets vergelijkbaars meemaken als ze de film zien beseffen dat zij zelf geen enkele schuld hebben en dat wat er niet goed gaat het gevolg is van de situatie waarin zij zich bevinden.

Schaamte en angst voor stigmatisering

Kinderen van Ouders met Psychische Problemen (KOPP) en Kinderen van Ouders met Verslavingsproblematiek (KOV) groeien op

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in