Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Europese subsidie voor onderzoek naar onder meer pesten

Zes onderzoekers van de Radboud Universiteit ontvangen een Starting Grant van de Europese onderzoeksraad (ERC). Deze subsidie van 1,5 miljoen stelt hen in staat om hun eigen onderzoeksgroepen op te zetten.
pesten
foto door Zhivko-Minkov

ERC Starting Grants worden jaarlijks uitgereikt aan getalenteerde jonge onderzoekers die twee tot zeven jaar geleden zijn gepromoveerd. De gehonoreerden van de Radboud Universiteit doen onderzoek naar energiezuinige dataopslag, geschiedenis van onmogelijke getallen, geheugenmechanismen in het brein, verificatiemethoden van kunstmatige intelligentie, beweegredenen voor pesten en een GPS in het brein.

Automatische en doelbewuste motivaties voor pesten

Pesten onder jongeren is een groot probleem met enorme gevolgen voor slachtoffers. Maar waarom kiezen jongeren ervoor om te pesten of om pesters te helpen? Bestaand onderzoek keek vooral naar de bewuste motivatie van jongeren: het willen hebben van een hoge status. Tessa Lansu stelt dat niet alleen de wens om ‘bovenaan de sociale ladder te staan’, maar ook om ‘niet onderaan te bungelen’ een belangrijke rol speelt bij pestgedrag.

Lansu pleit ervoor om naast bewuste motivatie ook meer onbewuste, automatische beweegredenen te onderzoeken. Ze bestudeert daarom zowel de hoop op een hoge status als de dreiging van een lage status, op bewust én automatisch niveau. Met dit project biedt Lansu nieuwe inzichten in waarom jongeren pesten of meelopen. Hiermee kunnen nieuwe anti-pestprogramma’s en interventies worden ontwikkeld.

Bron: ru.nl