Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Congres Antisociaal gedrag bij kinderen en (jong)volwassenen

Hulpverleners en leerkrachten lijken meer dan voorheen geconfronteerd te worden met antisociaal gedrag van kinderen en jeugdigen, inclusief hun sociale netwerken.
Foto: Niu Niu via Unsplash

Kinderen en jeugdigen die antisociaal gedrag vertonen, houden geen rekening met de wensen en gevoelens van andere mensen. Bovendien is bekend dat antisociaal gedrag op latere leeftijd ook een risicofactor vormt voor zowel de eigen ontwikkeling als de veiligheid van anderen, zoals partners en kinderen. In de praktijk is te zien dat kinderen onder de twaalf zelfs al regelmatig in aanraking komen met de politie.

Wat verstaan we onder antisociaal gedrag? Wanneer spreek je van een oppositioneel opstandig gedrag (ODD), antisociaal gedrag (CD) of antisociale persoonlijkheidsstoornis (ASP)? Hoe kun je signalen vroegtijdig onderkennen en aanpakken? Hoe ga je een professionele werkrelatie aan en hoe onderhoud je die? Wat zijn handvatten die ingezet kunnen worden bij fysieke of verbale agressie? Hoe ga je om met antisociaal gedrag van jongeren uit migrantengezinnen? Op welke manier kun je  samenwerken met politie en/of justitie? Wat is belangrijk in het werken met kinderen met ODD en CD?

Bij deze en andere, soortgelijke vragen zullen de sprekers op dit congres stilstaan.

Datum: 22-06-2022

Direct aanmelden