Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jongeren met depressie vroeg behandelen

Exhausted young woman lying on couch at home. Casual style indoor shoot

Hoe eerder jongeren met depressie behandeld worden, hoe kleiner de kans op chronische klachten. ZonMw financierde daarom vijf projecten rond effectieve behandeling.

  1. TNO transitietool om overgang te verbeteren van jeugd- naar volwassen-ggz. Met een checklist kunnen professionals nagaan wat er nodig is en afvinken wat ze hebben gedaan en besproken. Er is ook een patiëntenversie van de tool, met kaartjes waarop jongeren tips geven aan andere jongeren en aan ouders. Het instrument is gebaseerd op wetenschappelijke literatuur, gesprekken met ouders, jongeren en professionals en de kennis en ervaring van de begeleidende werkgroepleden.
  2. De bijdrage van een gestructureerde yogatraining aan vermindering van depressieve klachten bij jongere vrouwen. Volgens onderzoeker Nina Vollbehr van het Centrum Integrale Psychiatrie in Groningen spelen een aantal mechanismen bij jonge vrouwen een rol bij depressie, zoals piekeren en zelfkritiek. Ze deed onderzoek onder 171 respondenten, in twee groepen. De ene groep kreeg de gebruikelijke behandeling, de andere met groepslessen yoga en oefeningen thuis. De klachten of symptomen waren na afloop ongeveer even sterk verminderd bij beide groepen vrouwen. Maar uit de meting na een jaar bleek dat vrouwen die ook yoga hadden gedaan, significant minder vaak de diagnose ‘depressieve stoornis’ hadden. Yoga doet dus wel iets, maar op basis van de studie is moeilijk te zeggen wat precies. Nader onderzoek is een volgende stap.
  3. BoostMe: de implementatie van een innovatief integraal mhealth aanbod gericht op vroege interventie en behandeling van depressie bij adolescenten. De BoostMe-app voor volwassenen is door het Trimbos-instituut aangepast aan adolescenten.
  4. Psychische problemen staan centraal in Caring Universities. Onderzoekers voerden een bestaand internationaal screeningsprogramma in bij de VU en de UvA. Na de screening via internet kunnen studenten online interventies volgen voor stressmanagement, depressie en andere psychische klachten.
  5. GGZ inGeest onderzocht in de ATP-studie met welke zorg adolescenten met depressieve klachten zich het meest geholpen voelen. Ze willen graag snel een effectieve behandeling en hebben liever individuele dan groepstherapie en vinden een klik met de behandelaar heel belangrijk.

Bron: ZonMw

Gerelateerde informatie