Home Zoek

Geef een zoekterm op ( 375 resultaten )

Verfijn zoekresultaten

Niet gek

Ook als je samen met je cliënt hebt ontdekt hoe het zit, kan het plotseling net weer even anders gaan.

Schools that Care

Opgeleid als orthopedagoog en werkzaam in de jeugdzorg kwam ik in 2013 in aanraking met School2Care, een geïntegreerd onderwijszorgprogramma voor jongeren die uit school dreigen te vallen en in de gesloten jeugdzorg terecht dreigen te komen. Er ging een wereld voor mij open.

Vakbekwaam redeneren in de jeugdhulp

Oud-KAP-columnisten Harrie van Leeuwen en Marca Geeraets hebben hun sporen verdiend in de jeugdhulp én kinder- en jeugdpsychiatrie; ze kennen de spraakverwarring die ontstaat wanneer jeugdhulp en kinderpsychiatrie moeten samenwerken. Wat volgens hen ontbreekt, is een gemeenschappelijke taal waarmee uiteenlopende experts hun vaak stilzwijgend verlopende denkprocessen kunnen beschrijven. Vakbewaam redeneren in de jeugdhulp maakt helder […]

Gezien & gelezen

Museum • Hafiz | Prosocial| DPECS Podcast |Vakbewaam redeneren in de jeugdhulp | Beeld en Geluid in Den Haag
Suïcidaal gedrag

Verbindend Gezag bij suïcidaliteit

Ouders van jongeren met suïcidaal gedrag hebben baat bij een speciale oudertraining 'Verbindend Gezag', zo blijkt uit kleinschalig kwalitatief onderzoek. In de training staat relatieherstel voorop. Daarmee kunnen ouders grenzen gaan stellen aan zelfbeschadigend en suïcidaal gedrag.

Een morele breuk herstellen

Herstelgerichte interventies, zoals van Bureau Halt, winnen aan populariteit in Nederland. De verwachting is dat ze bijdragen aan het herstel van de morele breuk die ontstaat wanneer een jongere een delict heeft gepleegd. Toch kleven er ook risico's aan
Mariska van der Steege en Marjan de Lang

Baat het niet, het schaadt wél

Het is een pijnlijke boodschap voor jeugdprofessionals: hun handelen kan leiden tot schade bij jongeren en gezinnen.

‘iamYu’ toont hoe het écht met jongere gaat

Met de innovatieve app 'iamYu' willen de makers een meer gepersonaliseerde vorm van meten aanbieden. Zo krijgen professionals en jongeren gezamenlijk meer grip op het individuele ontwikkelingsverloop, is het idee.

Waar zijn de jongens gebleven?

In de zorg voor jongeren met een psychiatrische crisis zijn vier keer zoveel meisjes als jongens. Hoe kan dat? Hebben jongens minder psychische problemen dan meisjes? Waarschijnlijk is er iets anders aan de hand.
Nic Drion

Op je handen zitten

Zolang jeugdbeschermers als 'regisseurs' gedwongen zijn altijd maar voorop te lopen en de leiding te nemen, zal hun handelen tot frustratie leiden. De kunst is juist om te volgen.

Verfijn de zoekresultaten

  • Filter op categorie

Abonneren