Home Zoek

Geef een zoekterm op ( 309 resultaten )

Verfijn zoekresultaten
The loudest girl in the world

Podcast • The loudest girl in the world

De Amerikaanse journalist Lauren Ober noemt zichzelf ’tone deaf child’, omdat ze de sfeer van een groep niet altijd aanvoelde als kind en tiener. Ze nam uiteindelijk steeds meer afstand van anderen, omdat ze te vaak haar neus had gestoten. Pas nu ze veertig is, begrijpt ze dat zij niet als enige met deze gevoelens […]

De langetermijn-impact van ingrijpende jeugdervaringen

Anne Marsman promoveerde op 3 november 2021 aan de Universiteit Maastricht op haar proefschrift 'Beyond disease and disorder: exploring the longlasting impact of childhood adversity in relation to mental health'.
Het positieve zelfbeeld als sociaal vaccin

Boek • Het positief zelfbeeld als sociaal vaccin

Inhoud en opbouw van het boek zijn helder en toegankelijk. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een korte samenvatting en – zoals een goede docent betaamt – er zijn mooie overzichten en schema’s die de tekst ondersteunen. Rosenberg legde in de jaren zestig van de vorige eeuw een goede en solide basis voor het hanteren van […]
Trauma
trauma

Intensieve traumatherapie op Bonaire

Intensieve traumatherapie gaat op Caribisch-Nederlands Bonaire anders in zijn werk dan in Europees Nederland, laat deze uitgebreide casus van een zeventienjarig meisje zien. Van behandelaren vergt het laveren tussen de 'wij'-cultuur op het eiland en de westerse 'ik'-cultuur.
Surf Project

De kracht van surfen

Golfsurfen lijkt een positieve uitwerking te hebben op het welzijn van kinderen met downsyndroom, autisme en/of ADHD, toont oriënterend onderzoek aan. Nodig is een aangepaste setting met veel aandacht voor veiligheid, structuur en voorspelbaarheid. En de inzet van enthousiaste vrijwilligers.
testinstrument

Hoe interpreteer je de SDQ?

Voor de interpretatie van de veelgebruikte Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ) werd tot voor kort gebruikt gemaakt van verouderde, Britse normen. Nieuwe, Nederlandse normen maken een betere, nauwkeuriger interpretatie van de scores mogelijk. Wat is er veranderd en waarom?
Autisme Spectrum Stoornissen (ASS)

“Als kind niet brabbelt met een jaar moet de alarmbel afgaan”

GZ-psycholoog en bijna-klinisch psycholoog Iris Servatius-Oosterling is pionier op het gebied van autisme bij jonge kinderen. Haar wens is dat professionals meer oog hebben voor de signalen van een anders lopende ontwikkeling (mogelijk wijzend op autisme) in de baby- en peutertijd.

(On)aanvaardbare termijn

De 'aanvaardbare termijn' waarbinnen een uit huis geplaatst kind terug kan naar zijn ouders (en daarna niet meer) heeft meer kwaad dan goed gedaan, betoogt Nic Drion. Hij pleit ervoor de term te schrappen uit de wet.
routine outcome monitoring

Meten in de praktijk: voor wie eigenlijk?

Maak van routine outcome monitoring (ROM) het instrument zoals het ooit bedoeld was: een middel waarmee een behandelaar een interventie kan monitoren, betoogt Marc Noom. Dan wordt het net zo waardevol als een bloeddrukmeter voor een dokter.

Een morele plicht

Organisaties en opleidingen die geen beleid voeren met betrekking tot excellent vakbekwaam redeneren zijn verantwoordelijk voor slechte jeugdhulp. Ze hebben een morele opdracht.

Verfijn de zoekresultaten

  • Filter op categorie