Home Zoek

Geef een zoekterm op ( 375 resultaten )

Verfijn zoekresultaten

Twee nederlandse preventiestudies met verrassend resultaat

In deze rubriek buigt Else de Haan zich over wetenschappelijke publicaties die van betekenis zijn voor de praktijk. Hoe is het onderzoek uitgevoerd en wat zeggen de resultaten. En: is nader onderzoek gewenst?

Therapeut onmisbaar bij ‘blended therapie’ tegen depressie

Voor depressieve jongeren bestaat een combinatie van online- en face-to-facecontact met de therapeut. Maar werkt deze ‘blended vorm’ wel bij jongeren met ernstige depressie? Hoe gebruiken en beoordelen jongeren deze combinatie eigenlijk? Over welk deel zijn ze het meest tevreden? Een ding staat vast: de therapeut is een belangrijke schakel.

Erger voorkomen

Het jeugdbeleid stoelt op twee pijlers. Enerzijds is dat preventie van problemen in opgroeien en opvoeden, anderzijds snel effectieve hulp bieden om erger te voorkomen en het beroep op zware zorg te verminderen. Maar welke mogelijkheden hebben wijkteams, werkers in de jeugdgezondheidszorg en scholen als ze beginnende psychische problemen signaleren? Weten we wat helpt om te zorgen dat die klachten niet verergeren?

Gezien en gelezen

De laatste decennia is veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van therapeutische interventies bij kinderen. Hierdoor zijn er inmiddels voor veel stoornissen evidencebased protocollen. Toch zijn de interventies over het algemeen voor slechts twee derde van de kinderen effectief. De klachten van ongeveer een derde van de kinderen nemen onvoldoende af nadat zij een evidencebased behandeling hebben gevolgd.

Alle wezen naar veenhuizen: Transitie avant la lettre

Tussen de regels van de literatuur is een schat aan psychologisch inzicht te vinden. In deze rubriek doet Frits Boer voor u verslag van zijn speurtochten.

Met z’n allen aan de dialoogtafel

Sinds januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de inrichting, organisatie en uitvoering van alle jeugdhulp. Daarbij maken de gemeenten verschillende keuzes. Maar het is onduidelijk of en hoe deze keuzen bijdragen aan de transformatiedoelen. Er zijn namelijk weinig best practices waarop gemeenten hun keuzes kunnen baseren. Dit maakt de transformatie jeugd een maatschappelijk experiment dat niet alleen kansen biedt om de jeugdhulp te verbeteren, maar ook risico’s met zich meebrengt. Denk daarbij aan meer ongelijkheid in zorgverlening, onzekerheid, coördinatie- en afstemmingsproblemen of onvoldoende transparantie (o.a. Vrangbaek, 2007; Kinderombudsman, 2016).

Doe het veilig, denk eerst even na

In de rubriek Geregeld leggen wij het vergrootglas op wet- en regelgeving. Mr. Alice Broersma verheldert onderwerpen die voor niet-juristen soms taaie kost zijn, of bespreekt juridische thema’s die actueel zijn in ons werkveld.

Psychofarmaca voor jongeren

Bij jongeren die psychofarmaca slikken, gaat nogal eens iets mis. Sommigen nemen de medicijnen onregelmatig in of doen het niet op de goede manier. Anderen houden het niet vol. Met meer oog voor de verschillen tussen jongeren, voor hun ouders en de sociale context, gaat het een stuk beter. Maar een rechtlijnig proces wordt het nooit.

Jelle Jolles : “De tienertijd biedt kansen en mogelijkheden”

Jelle Jolles is universiteitshoogleraar neuropsychologie aan de Vrije Universiteit. Hij slaat graag een brug tussen de wetenschap en de dagelijkse praktijk. Eind 2016 kwam zijn boek Het tienerbrein uit. Het is nu al een bestseller.

‘Puberen’: framing, naming and shaming

In de rubriek Frictie geven wisselende auteurs hun visie op een onderwerp dat discussie oproept, of kijken zij kritisch naar een misverstand of dilemma waar professionals in hun werk tegenaan lopen.

Verfijn de zoekresultaten

  • Filter op categorie