Therapeut onmisbaar bij ‘blended therapie’ tegen depressie

Voor depressieve jongeren bestaat een combinatie van online- en face-to-facecontact met de therapeut. Maar werkt deze ‘blended vorm’ wel bij jongeren met ernstige depressie? Hoe gebruiken en beoordelen jongeren deze combinatie eigenlijk? Over welk deel zijn ze het meest tevreden? Een ding staat vast: de therapeut is een belangrijke schakel.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

De verwachtingen van e-health zijn ook in de kinder- en jeugdpsychiatrie hoog gespannen. E-health zou leiden tot snellere response, grotere effectiviteit, beter bereik van jongeren en kostenbesparing. Toch blijkt uit onderzoek dat bij digitale zelfhulpprogramma’s altijd veel deelnemers afhaken (Carlbring, e.a., 2006). Een ‘blended behandeling’ lijkt dan ook beter op zijn plaats. Hierbij worden digitale contacten gecombineerd met face-to-facecontacten.

Blended therapie biedt zeker voordelen, maar kent ook altijd veel afhakers

Uit een pilot-studie naar de effecten van zo’n ‘blended behandeling’ voor verschillende angst- en depressieve stoornissen bij volwassenen bleek dat er op zijn minst een vergelijkbare daling van het

0
5

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.