Doe het veilig, denk eerst even na

In de rubriek Geregeld leggen wij het vergrootglas op wet- en regelgeving. Mr. Alice Broersma verheldert onderwerpen die voor niet-juristen soms taaie kost zijn, of bespreekt juridische thema’s die actueel zijn in ons werkveld.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Foto: Aleid Denier van der Gon

Regelmatig lezen we over cliëntgegevens die ‘op straat’ liggen. Zorgaanbieders zijn verplicht om passende technische en organisatorische maatregelen te nemen om persoonsgegevens te beveiligen tegen onrechtmatige toegang, verlies en onrechtmatig gebruik. Informatiebeveiliging is echter niet een technisch kunstje van de afdeling ICT, ook hulpverleners zelf zijn hierin een belangrijke schakel.

Datalek

Sinds 1 januari 2016 moeten datalekken gemeld worden aan de Autoriteit Persoonsgegevens, die toezicht houdt op naleving van de privacywetgeving. Ook de cliënt moet worden geïnformeerd, omdat het gaat om persoonsgegevens van gevoelige aard. Er is sprake van een datalek als door een inbreuk op de beveiliging, vertrouwelijke gegevens

0
4

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.