Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Week tegen kindermishandeling – preventie, diagnostiek en behandeling

Van 18 t/m 24 november 2019 is het de Week tegen Kindermishandeling. Jaarlijks worden naar schatting 120.000 kinderen mishandeld. Ook psychologen, orthopedagogen en psychotherapeuten moeten kunnen signaleren en de meldcode kindermishandeling kunnen toepassen.  

Naast preventie, zijn er de interventies gericht op herstel. Dit zijn interventies gericht op de therapeutische behandeling van jeugdigen.

Meldcode

De meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling helpt u als professional bij vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling. Per 1 januari 2019 is de meldcode veranderd en verbeterd.

Behandeling

Bij de behandeling van de effecten van kindermishandeling valt te denken aan:

Voor gezinnen waarin partnergeweld heeft plaatsgevonden lijken interventies gericht op het hele systeem van het gezin veelbelovend. Een systeemgerichte benadering is nodig in deze gezinnen. Met name om de internaliserende en externaliserende gedragsproblemen van jeugdigen te verminderen.

Meer weten?

Meer weten over preventie, praten over kindermishandeling met kinderen en behandeling van trauma check het overzicht aan vakinformatie in de BSL Shop >>

Naar de Richtlijn Kindermishandeling >>