Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘We Spark the World’ laat jongeren stilstaan bij dankbaarheid

Dankbaar zijn brengt geluk. Het klinkt zo simpel, corny zelfs. Maar het werkt. Het collectief ‘We Spark the World’ ontwikkelde challenges waarmee jongeren online en in de klas hun dankbaarheid trainen en zo mentaal sterker kunnen worden.
Foto door Carla Kogelman

Het mentale welzijn van jongeren heeft door corona flinke klappen gekregen. Meer dan de helft van de studenten ervaart psychische klachten en ook vóór corona waren de vele burn-outs onder jongeren al zorgwekkend. Levi van Dam, wetenschapper aan de UvA en mede-initiatiefnemer van We Spark the World: “Jongeren worden veerkrachtiger als zij contact hebben met andere jongeren, familieleden en buurtgenoten, zo blijkt ook uit onderzoek. Als zij hun dankbaarheid uiten naar deze sociale (steun-)relaties, geeft dat een impuls aan hun positiviteit. Dit geldt voor degene die de dankbaarheid uit en óók voor de ontvanger.”

Dankbaarheid Toolkit

We Spark the World ontwikkelde samen met jongeren en wetenschappers een ‘Dankbaarheid Toolkit’ voor docenten en jongerenwerkers. Hierin zitten vier dankbaarheid challenges, ondersteund met wetenschappelijke en inspirerende video’s om dankbaarheid in groepsverband te bespreken. 284 professionals hebben de toolkit al gedownload via wesparktheworld.nl/professionals. Ook op social media besteedt het collectief dagelijks aandacht aan het thema met prikkelende quotes, video’s en afbeeldingen van jongeren die hun dankbaarheid delen.

Meester Hidde

Meester Hidde, de rappende meester en social influencer van het Lumion College in Amsterdam West, ziet dagelijks hoe zwaar jongeren het kunnen hebben. Hij vroeg zijn leerlingen waar zij dankbaar voor zijn en gebruikte die woorden in een spontane (freestyle) rap voor de klas. De video hiervan is op TikTok inmiddels al meer dan 27.000 keer bekeken. Meester Hidde haalde ook via social media input op en maakt hiermee nu een dankbaarheidsrap met bijbehorende videoclip. Deze gaat op 12 april in première via de social kanalen van We Spark the World.

Mental Health Alert Week bij ROC TOP

Vanaf 11 tot 15 april 2022 is de Mental Health Alert Week, een week waarin het mbo onderwijs in Amsterdam mentale gezondheid meer bespreekbaar maakt onder studenten.  ROC TOP is één van deze instellingen die hier aandacht aan besteed. Verschillende klassen gaan dan met de dankbaarheid toolkit aan de slag en op 14 april zal op de Campus Health & Sport in Amsterdam een dankbaarheidsdoek gemaakt worden met jongeren.

We Spark The World

We Spark The World is een initiatief van Stichting JIM, SYNC Lab, Thrive Amsterdam Mentaal Gezond en Public Cinema. Zij willen de komende jaren deze dankbaarheidsbeweging voortzetten om te komen tot een ‘Gratitude Generation’.