Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw | Autisme bij kinderen – Signalering, diagnostiek en behandeling

Vandaag nieuw verschenen! Autisme bij kinderen - Signalering, diagnostiek en behandeling, geschreven onder redactie van Annelies de Bildt, Iris Servatius-Oosterling en Maretha de Jonge.

Het boek helpt professionals bij het in kaart brengen van de ondersteuningsbehoefte van een kind met (een vermoeden van) autisme, en zijn of haar gezin. Het beschrijft de meest actuele kennis uit wetenschap en praktijk over (vroeg)herkenning, diagnostiek, behandeling en begeleiding. Het is daarmee een leidraad voor kinderpsychiaters, gedragsdeskundigen en andere behandelaren en begeleiders van kinderen met autisme.

Autisme bij kinderen illustreert de zoektocht van een kind en ouder naar goede begeleiding aan de hand van zeven casussen van kinderen tussen de 1 en 12 jaar. Er worden veel praktische handvatten voorbeelden gegeven. Naast algemene informatie, wordt het (cyclische) proces geschetst, van herkenning van de eerste symptomen, naar diagnose en vervolgens interventieplan en evaluatie. De verschillende onderdelen van behandeling en begeleiding komen aan de orde, gericht op het stimuleren van ontwikkeling, het aanleren van vaardigheden en het verminderen of voorkomen van problemen die vaak optreden bij autisme.

De eindredactie heeft de inbreng van experts op het gebied van de klinische praktijk, wetenschap en onderwijs samengebracht. Annelies de Bildt is onderzoeker en psycholoog. Ze doet onderzoek naar diagnostiek en behandeling van autisme, en naar de geestelijke gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking. Iris Servatius-Oosterling is gz-psycholoog in opleiding tot klinisch psycholoog en is initiatiefnemer van het landelijk expertisenetwerk Autisme Jonge Kind. Maretha de Jonge is hoogleraar orthopedagogiek, en specialist op het gebied van diagnostiek, behandeling en begeleiding van kinderen met autisme en hun gezinsleden.

Autisme bij kinderen – Signalering, diagnostiek en behandeling >
De Bildt e.a. ISBN 978 90 368 2664 8. 
Bekijk het complete Kind en jeugd aanbod >

Gerelateerde informatie