Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Transgenderjongeren blijken wilsbekwaam bij puberteitsremmende behandeling

Transgenderjongeren kunnen goed zelf beslissen over de omkeerbare interventie met puberteitsremmers. Dat blijkt uit een studie van LUMC en Amsterdam UMC, gepubliceerd in Pediatrics uit 2021.
1049816548

Genderdysforie, is vaak al op jonge leeftijd aanwezig en zorgt bij het begin van de puberteit vaak voor stress en somberheid. Van de 74 onderzochte jongeren tussen de 10 en 18 jaar, bleek 90% in staat te zijn een afgewogen beslissing te nemen. Het onderzoek is gedaan door Lieke Vrouenarts en Martine de Vries van het LUMC, samen met Annelou de Vries, Anna van der Miesen van Amsterdam UMC en Irma Hein van Levvel.

Er werd gekeken of transgenderjongeren na een zorgvuldig diagnostiektraject in staat waren een afgewogen besluit te nemen over het starten met puberteitsremmers, samen met hun ouders. Dit is op twee manieren onderzocht. Allereerst op basis van het doornemen van het informed consent formulier door de jongere en ouder(s), zoals gebruikelijk na het diagnostiektraject. Ten tweede werd een gestructureerd interview afgenomen dat alle onderdelen van wilsbekwaamheid bij de jongere uitvraagt.

Puberteitsremming met medicatie is omkeerbaar. De puberteitsremmers remmen de puberteitsontwikkeling van secundaire geslachtskenmerken zoals haargroei bij borst en baard en bij meisjes een lagere stem. Als men stopt met de puberteitsremmers zet de puberteit van het geboortegeslacht weer door. Het idee heerst dat jongeren de beslissing over onomkeerbare interventies, zoals hormonen of chirurgie beter op latere leeftijd kunnen maken.

Dit onderzoek over wilsbekwaamheid kan helpen om (inter)nationaal de behandelstandaard verder te brengen.

Bron: Universiteit Leiden


Gerelateerde informatie

De Genderzoektocht – Een gids voor tieners en jongvolwassenen die hun genderidentiteit willen verkennen
Rylan Jay Testa, Deborah Coolhart, Jayme Peta, 2021
Bohn Stafleu van Loghum