Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meisjes communiceren anders dan jongens over suïcidale gedachten

Elias Balt deed samen met Saksia Mérelle, Diana van Bergen, Renske Gilissen, Pommeline van der Post, Milou Looijmans, Daan Creemers, Sanne Rasing, Wico Mulder, Lieke van Domburgh en Arne Popma, onderzoek naar de verschillen in communicatie tussen jongens en meisjes met betrekking tot suïcidaal gedrag. De resultaten zijn recent gepubliceerd in PLoS One.
24.05.2011 ÄZ Online: Depressive Symptome oder Selbstmordgedanken können durch Präventionsmaßnahmen vor allem bei jungen Mädchen zurückgehen. © Jürgen Fälchle / fotolia OLYMPUS DIGITAL CAMERA pädiatrie hautnah 3/2012 *** Local Caption *** © Jürgen Fälchle / fotolia

Met suïcide-gerelateerde communicatie wordt bedoeld het overbrengen van suïcidale gedachten of de intentie daarvan aan een ander persoon, of het vertonen van suïcidaal gedrag.

Voor het onderzoek zijn 55 diepte-interviews gebruikt met ouders en leeftijdsgenoten van 35 in 2017 overleden jongeren; 17 overleden jongens en 18 meisjes. Alle gebeurtenissen met betrekking tot de suïcide-gerelateerde communicatie zijn geanalyseerd.

Verschillen en overeenkomsten

Meisjes communiceren duidelijker en tegen meer mensen over hun suïcidale gedachten, en beginnen hier al eerder mee. Met meer focus op steun en het omgaan met deze gedachten. Deze vroege suïcide-gerelateerde communicatie benadrukt het belang van vroegtijdige screening en preventie in het basis- en voortgezet onderwijs.

Jongens communiceren wat minder eenduidig over suïcidale gedachten en deden uitspraken als ‘het hoeft allemaal niet meer’ of maakten ‘grappen’ over de dood of zelfdoding. Bij hen is het belangrijk eventuele zelfmoordgedachten explicieter uit te vragen, zodat de gedachten in een vroeg stadium duidelijker worden en passende zorg gegeven kan worden.

In de laatste maanden voor hun overlijden legden de jongeren beiden meer nadruk op de voorbereiding van de suïcide. Ze hadden het meer over methodes of concrete plannen. De inhoud van de overlijdingsberichten is ook vergelijkbaar. Ze spraken beiden bijvoorbeeld hun liefde uit voor hun naasten of benadrukten dat naasten geen schuld droegen.

Naar de volledig tekst (PMC) >

Bron: PLoS One, ggznieuws.nl

Gerelateerde informatie


113 Zelfmoordpreventie is een landelijk onderzoek gestart naar zelfdoding. De onderzoekers zijn op zoek naar nabestaanden die een dierbare hebben verloren door zelfdoding tussen januari 2019 en nu. Lees er hier meer over.

Heb je zelf gedachten aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand in je omgeving?
Chat via www.113.nl of bel 113 (gebruikelijke telefoonkosten) of 0800-0113 (gratis).