Suïcide belangrijkste doodsoorzaak jongeren en jongvolwassenen

0
1136

Vorige week meldde het CBS dat bij jongeren onder de 30 jaar zelfdoding de meest voorkomende doodsoorzaak is. Vooral  bij jongvolwassen mannen komt suïcide relatief vaak voor. Van alle tieners die in 2022 overleden, overleed 1 op de 5 aan zelfdoding. Ook bij twintigers was zelfdoding de belangrijkste doodsoorzaak. Bij deze groep ging het zelfs bij 1 op de 3 sterfgevallen om zelfdoding.

We zien mekaar

Tim Zuidberg en Mart van Assem verloren binnen vijf jaar tijd twee vrienden door suïcide. Ze kenden elkaar in hun studententijd via een dispuut in Leiden. Na 4 jaar overleed een van de studievrienden door suïcide. Afgelopen oktober besloot ook een tweede vriend uit het leven te stappen. Na het overlijden van hun eerste vriend in 2016 spraken de jongens veel over mentale gezondheid en toch gebeurde het een tweede keer. Het maakte zoveel indruk gemaakt dat ze zeiden: ‘We moeten nu echt iets doen.’ We willen dit niet nog een keer meemaken en willen voor iedereen zo’n situatie koste wat kost besparen.” Vorige maand richtten ze de stichting We Zien Mekaar op om jongeren aan te moedigen om naar elkaar om te kijken. Bij EenVandaag vertelden zij hun indrukwekkende verhaal.

Meerdere oorzaken 

Voor het feit dat met name meer jongvolwassen mannen het afgelopen jaar een einde aan hun leven maakten en dat zelfdoding doodsoorzaak nummer 1 is bij jongeren onder de 30 jaar is geen eenduidige verklaring. Suïcide kent dan ook maar zelden één oorzaak. Vaak grijpen een aantal factoren in elkaar, bijvoorbeeld een psychische stoornis, een verleden met ernstig trauma, eenzaamheid, prestatiedruk, financiële stress en relatieproblemen.

De oorzaak van stijging van zelfdoding bij jongeren ligt waarschijnlijk dan ook in een combinatie van factoren die impact hebben op verschillende facetten van het leven. Denk bijvoorbeeld aan de crises die nu spelen in de maatschappij (klimaatcrisis, wooncrisis, oorlog in Oekraïne, de nasleep van de coronacrisis en -maatregelen e.d.), prestatiedruk, pesten, eenzaamheid en de negatieve impact die social mediagebruik kan hebben op mentale gezondheid. Ook de problemen in de (jeugd)zorg, zoals de lange wachttijden waardoor mensen niet op tijd de juiste zorg op de juiste plek krijgen, kunnen negatief doorwerken in de suïcidecijfers.

113: ‘De oplossing ligt in de samenleving’

Het zijn grote oorzaken en problemen die niet 123 op te lossen zijn. Maar wat kunnen we wel doen? Volgens 113 is de hele samenleving aan zet om het suïcidecijfer

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in