Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer emotioneel verwaarloosde kinderen door ouders met geldstress

Veilig Thuis, de organisatie die meldingen van huiselijk geweld registreert en onderzoekt, heeft in de eerste zes maanden van dit jaar meer dan 50.000 casussen behandeld. Meer dan een kwart van die casussen, ruim 13.000 stuks, gaat over emotioneel verwaarloosde kinderen. Ook het aantal gevallen van fysieke verwaarlozing staat met ruim 3000 op recordhoogte.

kindermishandeling
Foto: Luke Pennystan

Een deel van die toename komt omdat er in die tijd meer aandacht voor is gekomen, zegt Judith Kuypers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Veilig Thuis. Zo wordt er op scholen bijvoorbeeld scherper op gelet. Maar Volgens Veilig Thuis ligt de oorzaak van deze stijging ook bij toegenomen stress onder ouders door de krappe huizenmarkt, hoge energierekeningen en andere vormen van geldstress door de inflatie. Ouders kunnen hierdoor behoorlijk in de knel raken.

Veilig Thuis-voorzitter Judith Kuypers in het NOS Radio 1 Journaal: ‘Door de stress vinden ouders het ontzettend ingewikkeld om te kijken wat er belangrijk is voor hun kinderen. Ze geven onvoldoende liefde en aandacht.’

Nationale Kinderombudsman Margrite Kalverboer ziet ook dat (geld)stress bij ouders impact heeft op kinderen. ‘Het is goed dat er zicht is op die emotionele gevolgen, en er moet rekening gehouden worden met de invloed daarvan op hun leven.’

Het verband tussen armoede en emotionele verwaarlozing

Er is inderdaad een sterk verband tussen armoede en emotionele verwaarlozing, meldde het College voor de Rechten van de Mens afgelopen maand nog. Natuurlijk mogen kinderen hier nooit de dupe van worden, maar in de praktijk gebeurt dit helaas wel. Van alle gezinnen die van de rechter een kinderbeschermingsmaatregel opgelegd krijgen, leeft namelijk bijna de helft onder de armoedegrens.

Volgens de Raad voor de Kinderbescherming heeft van de gezinnen waar beschermingsonderzoek wordt gedaan, 40 procent te maken met financiële problemen. Recent onderzoek laat zien dat van de onderzochte gezinnen die te maken kregen met kinderbeschermingsmaatregelen, 46 procent minder dan 1500 euro per maand te besteden had, en dus onder de armoedegrens leefde. Ook uit de onderzoeken die uitgevoerd zijn naar aanleiding van de Toeslagenaffaire blijkt dat financiële problemen de kans vergroten dat een gezin te maken krijgt met kinderbeschermingsmaatregelen.

Emotionele verwaarlozing gaat verder dan even geen aandacht 

Andersom is gelukkig niet altijd waar, nuanceert Majone Steketee, wetenschappelijk directeur van het Verwey-Jonker Instituut: ‘Niet iedereen die in armoede leeft, ervaart daar zo veel stress van dat het tot emotionele verwaarlozing van de kinderen leidt, maar het kán zo groot worden dat je hoofd te vol zit en je niet meer ziet wat je kinderen nodig hebben.’

Emotionele verwaarlozing gaat verder dan even geen aandacht voor je kind hebben. Majone Steketee: ‘Natuurlijk is het hoe dan ook lastig om ouder te zijn, maar als je je kind emotioneel verwaarloost is dat écht schadelijk.

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in