Kind & Adolescent Praktijk nr. 2, 2022

    Behandeling van een jongere met ernstige PTSS | Het risico van co-rumineren voor meisjes | Kinderen van LVB-ouders verdienen speciale aandacht

    Interview Stijn Sieckelinck | Pleidooi voor investeren in vredestijd

    Toenemende polarisatie en vervreemding maakt het voor sommige jongeren steeds moeilijker om zich staande te houden. Pedagoog en radicaliseringsexpert Stijn Sieckelinck vertelt hoe we hen daar zo goed mogelijk bij kunnen helpen.

    Papierwerk

    Eigenlijk zou ik een optimistisch stukje moeten schrijven. De coronapandemie met alle bijbehorende maatregelen lijkt achter ons te liggen, de lente is aangebroken en er ligt weer een mooi nieuw nummer van Kind & Adolescent Praktijk voor je. Positief ben ik helaas niet. Ik zal het uitleggen.

    Het begint met verbinding maken. En hoop vinden | Behandeling van een jongere met ernstige PTSS

    Hoe help je een dertienjarige jongen met PTSS en veelvuldige wegrakingen, en zijn moeder, als oplossingen niet direct voorhanden zijn? Het begint met verbinding maken, hoop vinden en vertrouwen uitspreken. Daarna: samenwerken en de moed niet opgeven. En niet te vergeten: altijd eerlijk zijn.

    JeugdzorgPlus en jeugd-GGZ moeten meer samenwerken | Wat gaat al goed en waar kan het beter?

    Om het aantal dwanginterventies te verminderen, zullen de gesloten jeugdzorg (JeugdzorgPlus) en de jeugd-GGZ meer en intensiever moeten samenwerken. Welke barrières zijn er en wat is nodig om ze op te heffen?

    Mentale gezondheid

    Elkaar goedbedoeld de put in praten | Het risico van co-rumineren voor meisjes

    Te veel praten over problemen kan riskant zijn voor de mentale gezondheid van meisjes. Ze hebben hierdoor meer kans op depressie en kunnen ook andere meisjes 'besmetten'. Scholen moeten proberen meisjes die het grootste risico lopen snel in het vizier te krijgen. Dit artikel biedt een handreiking.

    Nic Drion

    Effectieve jeugdbescherming

    Al te vaak richten jeugdbeschermers zich op de verkeerde zaken. Dat is zonde en niet effectief. Beter kunnen zij zich afvragen wie de hulp het hardste nodig heeft.

    Denken in vaardigheden

    Als klachten en problematiek zijn verdwenen, wachten andere ontwikkelingsuitdagingen. Achterstanden inlopen die door psychische problemen zijn ontstaan, bijvoorbeeld. Een overzicht van vaardigheden mag daarom niet ontbreken.

    De balans is zoek in Jeugdzorgland

    De Jeugdwet dreigt te mislukken door gebrekkigheid van het stelsel. De logica van markt en bureaucratie verdringen die van de professie.

    Coronaspook

    Toen de mondkapjes zelfs in de trein waren verdwenen, leek de pandemie echt voorbij. Hoe anders is dat in de spreekkamer. Uit bij elk gesprek blijkt dat corona nog dagelijks voor problemen zorgt.

    Wat als je ouders licht verstandelijk beperkt zijn, en jij niet? Kinderen van LVB-ouders verdienen speciale aandacht

    Kinderen van ouders met een licht verstandelijke beperking lopen extra risico, zeker als ze zelf wél een normale intelligentie hebben. Denk aan onbegrip en onderstimulatie, maar ook aan mishandeling en seksueel misbruik. Hulpverleners herkennen deze kinderen nog te weinig als een specifieke doelgroep.

    Gezien & gelezen

    Jojanneke en de jeugdzorgtapes | Lesgeven aan getraumatiseerde kinderen | Papa is verslaafd | De gezonde school | De darm-connectie | Handboek Kinder- en Jeugdpsychiatrie

    Hoe no shows en uitval in de jeugd-GGZ terug te dringen?

    Richard Vijverberg promoveerde op 31 januari 2022 aan de Vrije Universiteit op zijn proefschrift Care needs of children and adolescents in psychiatry. Steps towards personalized mental healthcare.